Politiek17 dec '21 07:36

'Gemeenteraad Zeewolde is parallel universum'

Auteur: BNR Webredactie

De gemeenteraad van Zeewolde stemde gisterenavond in met de omstreden komst van het megadatacentrum van Facebook's moederbedrijf Meta. Ondanks alle protesten te landen, binnen én buiten de raadszaal gaf de raad groen licht voor het datacenter. FD-journalist Arend Clahsen volgde de raadsvergadering en noemt het 'een soort parallel universum'.

'Eigenlijk hebben ze toch met name vanuit hun eigen visie voor het belang van Zeewolde geredeneerd. Restwarmte kan gebruikt worden om van het gas af te gaan en er komen banen en inkomsten bij. Ook hebben ze gezegd: 'Iedereen valt er nu over, maar er was nooit een visie op datacenters. Het staat nu wel binnen het regeerakkoord, maar binnen de kaders die er waren hebben we de afgelopen twee jaar hier goed aan gewerkt'.

Landelijke regie

Weliswaar waren het de PvdA- en GroenLinksfracties die de komst van het datacenter uiteindelijk mogelijk maakten, landelijk zijn deze partijen tegen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver zei het er absoluut niet mee eens te zijn. 'Dat is in lijn met alle geluiden die we de afgelopen anderhalve week hebben gehoord.' Volgens Clahsen is nationale regie nodig bij dingen die nationale impact hebben - het datacenter gebruikt de stroom van een half miljoen huishoudens, en er wordt goede landbouwgrond voor gebruikt.

Volgens juristen kan het Rijk echter nog ingrijpen. Dit is pas het bestemmingsplan en er zijn nog al wat hordes die genomen moeten worden. Er moeten nog vergunningen worden aangevraagd en een groot deel van de grond is nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen