Politiek21 dec '21 12:05

Tweede Kamer debatteert over lockdown

Auteur: Lisa van der Velde

De Tweede Kamer is terug van kerstreces voor een coronadebat. Het zal gaan over de ingevoerde lockdown, de trage boostercampagne. En de vraag of er een speciale coronaminister moet komen. 'Het wordt een emotioneel debat', verwacht politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Coronaminister

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken gaat tijdens het debat de aanstelling van een coronaminister voorstellen. En ook de rol van het OMT moet volgens de PvdA anders. Dat zegt Kuiken in het AD. Ze geeft in het artikel als reden dat we met de huidige coronaanpak op een dood spoor zitten. Ook was de persconferentie niet goed te volgen. Een frisse blik op het beleid is volgens haar dan ook nodig. Maar politiek verslaggever Van Leeuwen denkt niet dat de nieuwe coalitie gaat instemmen met dat voorstel. 'De poppetjes voor een nieuw kabinet zijn net verdeeld en daar zit geen coronaminister bij.'

Luister ook | Lockdown enorme tegenslag voor horeca-ondernemers

Exit De Jonge?

Al is het voorstel volgens de politiek verslaggever niet zo gek. 'De minister van Volksgezondheid heeft meerdere taken. En corona komt daar dan nog naast. Aan demissionair minister Hugo de Jonge is te zien dat hij het zwaar heeft.' Volgens Van Leeuwen gaat het gerucht dat De Jonge niet terugkeert in het nieuwe kabinet. 'Hij zou zelf graag willen blijven, maar de vraag is of dat kan in een kabinet dat nieuw elan moet uitstralen.' In de wandelgangen hoort zij nu vooral de naam van voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers als nieuwe minister van Volksgezondheid. 'Hij zou mogelijk beschikbaar zijn namens D66. Daar zullen we de komende weken wel meer over horen.'

(ANP / Robin Utrecht)

Opfrisbeurt OMT

Naast de komst van een coronaminister wil de PvdA ook dat de rol van het OMT verandert. Gedragsexperts, communicatieprofessionals en mensen uit welzijn moeten dan meer inspraak krijgen in de besluitvorming. 'Daar zou wel eens draagvlak voor kunnen zijn, want dit is een voorstel dat wij vaker hebben gehoord deze crisis.' En de Kamer moet ook naar zichzelf kijken, erkent Kuiken in het AD. De debatten gaan volgens haar vaak urenlang over details, waardoor de grote discussie over de toekomst niet wordt gevoerd.

Luister ook | Wat moeten we doen tegen de Omikronvariant?

Van Leeuwen ziet het niet gebeuren dat tijdens het debat de lockdown wordt teruggedraaid. 'Er gaat wel gesproken worden over het eerder openen van het onderwijs', verwacht zij. 'Verder zal er kritiek zijn op de trage boostercamapgne.' En Van Leeuwen noemt dat D66 met een punt komt over vaste contracten voor medewerkers bij de GGD. 'Werknemers waarvan het flexcontract drie keer is verlengd, worden nu ontslagen. D66 wil dat deze mensen een vast contract krijgen, omdat er nu mensen op straat komen te staan die hard nodig zijn', zegt Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen