Politiek23 dec '21 17:52

Rutte IV krijgt te maken met gepolariseerde samenleving

Auteur: BNR Webredactie

Rutte IV krijgt te maken met een gepolariseerd klimaat: De kloof tussen kiezers van de coalitiepartijen en oppositiepartijen is opvallend groot. Zo is de aanhang van de coalitiepartijen, vergeleken met de start van vorige kabinetten, bijzonder positief gestemd. Terwijl de rest van de burgers juist weinig vertrouwen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar.

Het onderzoek laat zien dat de vertrouwenscrisis tussen burger en politiek, die de vier partijen vorige week benoemden, groot is. Maar: het is een crisis die zich voornamelijk, en scherper dan voorheen, afspeelt buiten de achterban van de coalitiepartijen. Zo heeft 86 procent van de CDA-kiezers en 78 procent van de VVD-kiezers vertrouwen in Rutte IV, terwijl dat bij de aanhang van oppositiepartijen nihil is: 5 procent bij GroenLinks, 1 procent bij de SP, en ook maar 14 procent bij de zich constructief opstellende nieuwe partij Volt.

(ROBIN UTRECHT)

In totaal heeft een kwart van de kiezers vertrouwen in het aanstaande kabinet. 'Kiezers geven aan dat ze niet verwachten dat dezelfde politici de vertrouwenskwestie kunnen herstellen', zegt Manuel Kaal, onderzoeker bij Kantar. 'Er worden beloftes gemaakt, waarvan mensen niet verwachten dat ze nagekomen worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen