Politiek27 dec '21 17:46

Hammerstein: ‘Ik heb geen geheimen openbaar gemaakt’

Auteur: BNR Webredactie

De Raad van Discipline heeft oud-advocaat Oscar Hammerstein maandag van het tableau geschrapt. Aanleiding voor de maatregel is een drietal klachten, van onder andere wijlen Peter R. de Vries, onder meer over het schenden van de geheimhoudingsplicht. Hammerstein geeft ook zijn plek op de kieslijst bij de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen op. Volgens Hammerstein worden zaken echter verkeerd uitgelegd. ‘Ik heb geen geheimen openbaar gemaakt’, zegt Hammerstein tegen BNR.

De maatregel is de zwaarste die de raad kan opleggen. Hammerstein zei eerder dit jaar de advocatuur al vaarwel omdat hij met pensioen ging en voor de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad wil. De schrapping door de raad betekent dat hij niet meer zelfstandig kan besluiten om terug te keren in het vak.

Dit besluit had Hammerstein zelf 'niet verwacht'. 'Ik had verwacht dat de klachten ongegrond waren verklaard. Ik heb geen geheimen openbaar gemaakt die in het kader van de behandeling van deze zaak waren toevertrouwd', zegt Hammerstein.

Volgens de raad heeft Hammerstein de gerechtvaardigde belangen van Peter R. de Vries onvoldoende in acht genomen en daarmee onbetamelijk gehandeld. Hammerstein denkt hier anders over. ‘Zoals het wordt gezegd is het niet gebeurd. Ik heb de informatie nooit openbaar gemaakt. Ik ben opgebeld door John van den Heuvel en die wist het al. En dat heb ik bevestigd. Maar dat vind ik geen schending van beroepsgeheim', zegt Hammerstein. 'Ik heb helemaal niets openbaar gemaakt. De persrechter legt het verkeerd uit, net als de Raad van Discipline het verkeerd heeft uitgelegd.'

(Mario Nap)

Klachten

Behalve Peter R. de Vries waren Nabil B., kroongetuige in liquidatieproces Marengo, en advocaat Khalid Kasem klagers in de tuchtprocedure. Daarnaast had de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een zogeheten dekenbezwaar tegen Hammerstein ingediend. De klachten hadden betrekking op de drie maanden die Hammerstein kroongetuige B. heeft bijgestaan.

Luister ook | Peter R. de Vries werd al twee weken in de gaten gehouden

In juli 2020 zei Hammerstein, die destijds nog opereerde als anoniem advocaat van B., in een interview met het AD dat hij door toedoen van Peter R. de Vries was gestopt als raadsman van de kroongetuige. Ook lekte hij de naam van De Vries aan Telegraaf-journalist John van de Heuvel. 'Zonder enige noodzaak', aldus de raad. Hammerstein heeft de gerechtvaardigde belangen van Peter R. de Vries onvoldoende in acht genomen en daarmee onbetamelijk gehandeld, zo oordeelt de raad.

Taghi

Hammerstein liet zich in het AD ook uit over Kasem, over wie hij zei dat die volgens het Openbaar Ministerie banden zou hebben met Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Nabil B. heeft eveneens geklaagd over het schenden van de geheimhoudingsplicht door zijn vroegere raadsman.

Hammerstein heeft in de klachtprocedure 'weinig tot geen blijk gegeven inzicht te hebben in zijn eigen handelen', aldus de raad. 'Integendeel, hij heeft vooral naar anderen gewezen.'

Verziekt en vergiftigd proces

'Al deze dingen zijn onplezierig voor het Marengo-proces', vindt Peter Schouten, advocaat van kroongetuige Nabil B. ‘Het creëert ruis en narigheid dat nergens voor nodig is geweest. De Marengo-zaak is een verziekt en vergiftigd proces en dan komt dit er ook nog eens bij’, aldus Schouten.

Persrechter Gert Jan Wouters van de Raad van Discipline noemt het een 'zeer gevoelige zaak'. ‘Als een advocaat zijn geheimhoudingsplicht schendt, heeft dat altijd gevolgen. Hier zeg ik niet mee dat er een link is tussen wat meneer Hammerstein heeft gezegd en het overlijden van Derk Wiersum en Peter R. de Vries, maar als advocaat ben je verplicht om niets te zeggen, en al helemaal in de Marengo-zaak waarin het nog gevoeliger ligt, en het ook erge gevolgen kan hebben', zegt Wouters.

De persrechter betwijfelt of Hammerstein ooit nog advocaat kan worden. ‘Ik zeg nooit nooit, maar de kans wordt hiermee wel een stuk kleiner.’

Luister ook | 'Marengo-proces kan zomaar nog jaren duren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen