Politiek29 dec '21 15:10

Economen Bloomberg: groot risico voor Italië als Draghi president wordt

Auteur: BNR Webredactie

Het is een groot risico voor de economie van Italië als Mario Draghi zijn functie als premier neerlegt en president wordt van het land. Economen van Bloomberg Economics hebben de mogelijke gevolgen van die stap in kaart gebracht. Het zou kunnen leiden tot meer politieke instabiliteit in Italië en het herstel van de coronacrisis in gevaar brengen.

Super Mario

Draghi werd begin dit jaar premier en liet vorige week weten dat hij wel president zou willen worden, wanneer die positie begin volgend jaar beschikbaar komt. Hij verwierf eerder grote faam als preses van de Europese Centrale Bank tussen 2011 en 2019, en werd in Italië gezien als de redder van de euro. Als 'Super Mario' bij de centrale bank zou hij ook Italië, dat in financieel zwaar weer zat, hebben gered.

Luister ook | Italië loopt te hoop tegen coronapas

Als Draghi de directe leiding van de Italiaanse regering binnenkort uit handen zou geven, kan het volgens de modellen van Bloomberg Economics duurder worden voor Italië om geld te lenen. Dat kan het land volgend jaar procentpunten aan economische groei kosten, en kan ook weer gevolgen hebben voor de hele eurozone.

Coronavirus

Italië werd begin 2020 als eerste land van de Europese Unie hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Strenge maatregelen om de verspreiding tegen te gaan, zoals sluitingen van restaurants en reisbeperkingen, bezorgden het land vorig jaar een economische krimp van bijna 9 procent. Maar het huidige beleid van de ECB helpt Italië. Die houdt de rentes laag en houdt het lenen van geld door huishoudens en bedrijven goedkoop door het opkopen van obligaties, wat groei stimuleert.

(Francesco Fotia/AGF/SIPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen