Politiek30 dec '21 16:16Aangepast op 30 dec '21 19:13

Bronnen: 'De Jonge minister voor Wonen, Hoekstra naar Buitenlandse Zaken'

Auteur: BNR Webredactie

De verdeling van de portefeuilles per partij is inmiddels gepubliceerd, al wordt dit weekend pas de definitieve verdeling van de namen en posten bekend en begint maandag begint formateur Rutte met het voeren van gesprekken met de beoogde ministers en staatssecretarissen.

De CDA'ers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge keren in het nieuwe kabinet definitief niet terug als ministers van respectievelijk Financiën en Volksgezondheid. Hun oude portefeuilles gaan allebei naar D66, blijkt uit de verdeling die donderdag is bekendgemaakt. 'Er kan nog van alles veranderen, maar Hoekstra gaat hoogstwaarschijnlijk naar Buitenlandse Zaken. De Jonge blijft, als we de bronnen mogen geloven. Maar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt het niet, bevestigde een bron eerder vanmiddag. Dat zou betekenen dat De Jonge de minister voor Wonen wordt', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Sigrid Kaag is de beoogde minister van Financiën. 'Uit meerdere bronnen is vandaag bevestigd dat Kaag zichzelf opwerpt als de volgende minister van Financiën', aldus Van Groningen.

Justitieminister Ferd Grapperhaus is bezig aan zijn laatste dagen in de landelijke politiek. De CDA'er keert niet terug in het vierde kabinet-Rutte, dat naar verwachting op 10 januari op het bordes staat, zo laat hij weten aan De Telegraaf.

CU-namen bekend

De namen van de ChristenUnie zijn inmiddels bekend. Carola Schouten wordt de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer wordt minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen gaat namens de ChristenUnie aan de slag op het ministerie van Volksgezondheid als staatssecretaris voor Jeugd en Preventie. Hij volgt hiermee Paul Blokhuis op.

De verdeling van de posten per partij is als volgt:

VVD - Ministerie van Algemene Zaken, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Minister van Justitie en Veiligheid, Staatssecretaris Asiel en Migratie, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Minister van Economische Zaken en Klimaat, Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Staatssecretaris Toeslagen en Douane, Staatssecretaris van Defensie, Minister voor Natuur en Stikstof.

D66 - Minister voor Rechtsbescherming, Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Staatssecretaris Cultuur en Media, Minister van Financiën, Minister van Defensie, Minister voor Klimaat en Energie, Staatssecretaris Mijnbouw, Minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

CDA - Minister van Buitenlandse Zaken, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Staatssecretaris Fiscaliteit, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

ChristenUnie - Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Staatssecretaris Jeugd en Preventie.

En dan

Formateur Mark Rutte ontvangt van maandag 3 tot en met donderdag 6 januari de beoogde bewindspersonen. Zaterdag 8 januari is Constituerend beraad, wordt het eindverslag aan de voorzitter van de Tweede Kamer overhandigd en is er het gesprek met de koning. Op maandag 10 januari vindt de beëdiging plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen