Politiek10 jan '22 06:50Aangepast op 10 jan '22 10:38

Rutte IV vandaag op bordes

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet Rutte IV staat vandaag bijna een jaar na de val van het vorige kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde. Deze bordesscène is de afronding van de langste formatie in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. D66-leider en eerste vicepremier Kaag is er niet bij vanwege een positieve coronatest.

Net als zijn vorige kabinet bestaat het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Maar deze ministersploeg heeft volgens de premier 'nieuw elan' ten opzichte van Rutte III.

Het kabinet kent veel gezichten van buiten politiek Den Haag, zoals Robbert Dijkgraaf (D66, Onderwijs, Cultuur en Wetenscha), Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid), Conny Helder (VVD, Langdurige Zorg) en Henk Staghouwer (CU, Landbouw). Oudgedienden die terugkeren krijgen een andere post. Zo gaat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag naar Financiën, coronaminister Hugo de Jonge gaat Volkshuisvesting doen en Wopke Hoekstra (Financiën) wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Hoe ziet het programma er vandaag uit?

10:35 uur De ondertekening van de Koninklijke Besluiten door de Koning en het contraseign door de minister-president.

11:05 uur De beëdiging van ministers.

11:10 uur De beëdiging van staatssecretarissen.

11:20 uur Fotomoment van de Koning met alle bewindspersonen ter afsluiting van de beëdiging.

16:00 uur Extra ministerraad, bij de uitloop kunnen de nieuwe bewindslieden worden gesproken.

(Dirk Hol / Hollandse Hoogte / ANP)

Bordesfoto

Het kabinet Rutte IV komt op de bordestrap van Paleis Noordeinde te staan. 'Bij Paleis Noordeinde is meer ruimte om de coronaregels na te leven dan bij Paleis Huis ten Bosch', legt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen uit. 'Deze foto gaat de geschiedenisboeken in, want een bordesfoto op anderhalve meter afstand hebben we nog nooit gezien', zegt Van Leeuwen.

Lees ook | Rutte levert eindverslag in

Beëdiging

Voordat de ministers worden gefotografeerd op de trappen van het paleis, worden zij beëdigd door koning Willem-Alexander. D66-leider en eerste vicepremier Kaag is er vandaag niet bij vanwege een positieve coronatest. Zij wordt digitaal beëdigd en staat niet op de bordesfoto. De staatssecretarissen van het kabinet staan na hun beëdiging niet op het bordes.

'De bewindslieden worden om half 11 verwacht, en koning Willem-Alexander zal eerst Rutte ontmoeten op Noordeinde. Tien minuten later komt er een bus aan met de bewindspersonen. Daarna tekent de Koning de koninklijke besluiten, waarmee de installatie van Rutte IV officieel is. Als Rutte daar een handtekening onder heeft gezet, gaat de beëdiging beginnen', zegt Van Leeuwen.

Op de verschillende ministeries vindt vanmiddag de overdracht plaats tussen de oude en nieuwe bewindslieden. Daarna komt de ministersploeg bij elkaar voor hun eerste echte ministerraad. Afgelopen zaterdag hadden ze ook al overleg, maar toen waren zij nog niet beëdigd en officieel dus nog geen minister. 'Het wordt een vliegende start en de grote vraag is: komen er wel of niet coronaversoepelingen? Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid) wordt vanmiddag ingewerkt en krijgt een overdracht van Hugo de Jonge', zegt Van Leeuwen.

Lees ook | Kaag test positief op corona


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen