Politiek10 jan '22 09:21

Twee fotografen over de bordesfoto, 'Het wordt geen gezellige groepsfoto'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet Rutte IV staat vandaag op het bordes van Paleis Noordeinde. Er wordt een foto gemaakt van de ministers en de Koning. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met twee fotografen die vandaag dat éne plaatje moeten maken.

‘Vandaag maken we een foto van twintig ministers en de Koning, en dan hebben we ook nog de anderhalvemeterregel. Het wordt een hele bijzondere foto', zegt fotograaf Freek van den Bergh van de Volkskrant.

Normaal gesproken is het knokken om een mooie plek in het persvak, legt Van den Bergh uit, maar nu krijgen de fotografen waarschijnlijk een plek aangewezen. Ook is het nog spannend hoe de kapsels van de ministers eruit zien. ‘Ik ben benieuwd of iedereen een soort Beatles-kapsel heeft', zegt Van den Bergh.

(Laurens van Putten / ANP)

Strak geregisseerd

Het is allemaal goed geregisseerd, vindt ook fotograaf Patrick van Katwijk. 'Niet duwen en rennen en geen trappetjes. De bordesfoto wordt geen gezellige groepsfoto. Een beetje saai. Maar wel een goed staatsbeeld. En het gaat de geschiedenisboeken in als een unieke foto', aldus Van Katwijk.

‘We proberen weleens te roepen of de ministers willen zwaaien. Maar dat lukt vaak niet. Ze zijn strak geregisseerd. Maar we gaan ons best doen.’

Luister ook | Rutte IV vandaag op het bordes


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen