Politiek11 jan '22 12:19Aangepast op 11 jan '22 13:16

Jan Paternotte nieuwe fractievoorzitter D66

Auteur: BNR Webredactie

Jan Paternotte is de nieuwe fractievoorzitter van D66. De huidige coronawoordvoerder van de partij neemt het stokje over van Sigrid Kaag, die maandag werd beëdigd as vicepremier en minister van Financiën. Haar tweede man Rob Jetten is minister voor Klimaat en Energie geworden.

(ANP / Robin Utrecht)

Paternotte (37) kwam in 2017 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij elf jaar lang lid van de gemeenteraad van Amsterdam, waarvan de laatste drie jaar ook als fractieleider.

Dat de op een na grootste fractie in de Kamer hem unaniem tot voorzitter heeft gekozen, noemt Paternotte 'heel mooi'. Hij belooft een bijdrage te zullen leveren aan nieuwe bestuurscultuur door 'de debatten met open vizier in te gaan', al erkent hij dat er nog altijd 'veel overlegd en gebeld' zal worden tussen de coalitiepartijen.

Maar ook andere partijen kunnen wat Paternotte betreft rekenen op een uitgestoken hand. Hij is 'heel tevreden' over het coalitieakkoord en zal het kabinet 'aanjagen er haast mee te maken'. Maar er is volgens hem ook zeker ruimte voor de oppositie om mee te denken over concreet beleid. 'Volgens mij kan dat.' Hij zal het kabinet vooral controleren op beloftes die in het akkoord staan over de klimaataanpak en de verbetering van het onderwijs, voor D66 belangrijke onderwerpen.

Paternotte zegt wel te zullen blijven strijden tegen Kamerleden die complottheoriën bezigen en collega's bedreigen en intimideren. 'Volgens mij hebben we nog nooit zó duidelijk gezien dat wat in de Tweede Kamer gebeurt, dat je dat terugziet in Nederland en niet op een mooie manier. Daar zullen wij altijd tegen opstaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen