Politiek18 jan '22 11:18Aangepast op 18 jan '22 12:25

Roberta Metsola nieuwe voorzitter Europees Parlement

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Parlement heeft de Maltese christendemocrate Roberta Metsola (43) als nieuwe voorzitter gekozen. Het is voor het eerst sinds 21 jaar dat een vrouw weer voorzitter wordt van het Europees Parlement. Op Malta geldt ze als een hardliner in de strijd tegen corruptie en ze is uitgesproken tegen abortus. Eerder deze week nam het Europees Parlement afscheid van de plotseling overleden voorzitter David Sassoli.

(ANP / AFP / Patrick Hertzog)

Metsola kreeg al in de eerste stemronde genoeg steun van de Europarlementariërs. De vicevoorzitter versloeg een kandidaat van de Groenen en een van de uiterst linkse fractie in het EU-parlement. Die twee tegenkandidaten bleken vanmorgen kansloos. De sociaaldemocraten en liberalen zagen van eigen kandidaten af nadat ze gisteren in onderhandelingen al compensatie binnen hadden gehaald in de vorm van een groter aantal vicevoorzitters en andere hoge posten.

Luister terug | BNR Europa: Europarlementariërs Bas Eickhout en Tom Berendsen over de overleden voorzitter Sassoli

Volgens PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zijn er in ruil voor de stemmen ook afspraken gemaakt tussen de verschillende fracties over klimaat, ongelijkheid en hervorming van de arbeidsmarkt, thema's die belangrijk zijn voor de Socialisten in het Europees Parlement.

Als vicevoorzitter viel Metsola al regelmatig in voor de voorzitter. Eerder was ze actief als advocate en in de Europese buitenlandse dienst. Op Malta heeft ze een reputatie als compromisloos in corruptiebestrijding.

Abortus

Metsola staat bekend als fel tegenstander van abortus. Haar thuisland Malta is ook het enige land in de Europese Unie waar abortus nog steeds verboden is. Verschillende partijen in het Europees Parlement geven aan hierover bezorgd te zijn. 'Als wij ons zorgen maken over de anti-abortus wetgeving in Polen en Hongarije en het boegbeeld van het Europese Parlement steunt die opvattingen, dan geven we toch een signaal af', aldus Jongerius.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen