
Metsola kreeg al in de eerste stemronde genoeg steun van de Europarlementariërs. De vicevoorzitter versloeg een kandidaat van de Groenen en een van de uiterst linkse fractie in het EU-parlement. Die twee tegenkandidaten bleken vanmorgen kansloos. De sociaaldemocraten en liberalen zagen van eigen kandidaten af nadat ze gisteren in onderhandelingen al compensatie binnen hadden gehaald in de vorm van een groter aantal vicevoorzitters en andere hoge posten.
Luister terug | BNR Europa: Europarlementariërs Bas Eickhout en Tom Berendsen over de overleden voorzitter Sassoli
Volgens PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zijn er in ruil voor de stemmen ook afspraken gemaakt tussen de verschillende fracties over klimaat, ongelijkheid en hervorming van de arbeidsmarkt, thema's die belangrijk zijn voor de Socialisten in het Europees Parlement.
Als vicevoorzitter viel Metsola al regelmatig in voor de voorzitter. Eerder was ze actief als advocate en in de Europese buitenlandse dienst. Op Malta heeft ze een reputatie als compromisloos in corruptiebestrijding.
Abortus
Metsola staat bekend als fel tegenstander van abortus. Haar thuisland Malta is ook het enige land in de Europese Unie waar abortus nog steeds verboden is. Verschillende partijen in het Europees Parlement geven aan hierover bezorgd te zijn. 'Als wij ons zorgen maken over de anti-abortus wetgeving in Polen en Hongarije en het boegbeeld van het Europese Parlement steunt die opvattingen, dan geven we toch een signaal af', aldus Jongerius.