Politiek19 jan '22 11:05

Rutte: geen toezeggingen AOW en Jeugdzorg

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet is niet voornemens om nu al de omstreden bezuinigingen op de jeugdzorg van 500 miljoen euro, of de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon los te laten. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring. Er was een brede roep vanuit de Kamer om die koppeling te herstellen. Rutte erkent wel dat op termijn gekeken moet worden naar de koopkracht van ouderen en de beschikbaarheid van jeugdzorg voor kwetsbare kinderen.

Op beide thema's werd het kabinet dinsdag hard aangevallen door de oppositie. En ook de coalitiepartijen zitten in hun maag met de koopkrachtplaatjes waar het Centraal Planbureau (CPB) en het Nibud mee zijn gekomen. Daaruit blijkt dat veel groepen er in koopkracht op achteruitgaan en ouderen het meest.

Harde clash

Tijdens het debat vroeg Denk-fractieleider Azarkan naar aanleiding van de ontspoorde discussie gisteren over minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz, of het mogelijk is om bewindspersonen te benoemen die een tweede nationaliteit hebben. Volgens Rutte is één nationaliteit het uitgangspunt, maar wees hij erop dat sommige nationaliteiten niet kunnen worden opgegeven.

Toen Wilders zich in de discussie mengde, zei Rutte dat de PVV'er wat hem betreft door een grens is gezakt omdat hij de telefoon niet opnam toen Yesilgöz hem belde naar aanleiding van een tweet waarin hij zich uitsprak over haar Turkse afkomst. Volgens Rutte debatteert Wilders altijd 'op orkaansterkte', maar raakt de PVV-baas nu 'de ondergrens van de beschaving'.

Daarop verweet Wilders Rutte 'niet goed snik' te zijn. Opnieuw bracht hij de kwestie-Sahla te berde. Soumaya Sahla is de zus van D66-Kamerlid Sahla en is in 2006 veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens Wilders adviseert zij nu de VVD over nationale veiligheidskwesties. 'Ik had verwacht dat u mij excuses zou aanbieden. Dat u een terrorist hebt aangenomen die mij en Ayaan Hirsi Ali wilde vermoorden. En dan pakt u mij aan om een telefoontje?'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen