Politiek19 jan '22 07:42

Brede roep om AOW te herstellen

Auteur: BNR Webredactie

Er is een brede roep vanuit de Kamer om ouderen te compenseren voor het verlies aan koopkracht en de AOW te koppelen aan de stijging van het minimumloon. Zoveel werd duidelijk op de eerste dag van de regeringsverklaring en het debat daarover, dat vandaag vervolgd wordt. 'Het nieuwe elan zat er nog niet helemaal in', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

(Foto: Livestream Tweede kamer)

Lees terug | Liveblog debat Tweede Kamer

Wat daalt bepaalt

De dalende koopkrachtcijfers lijken de politiek volledig te beheersen en dat is niet verwonderlijk: de koopkrachtdaling ligt tussen de 40 en 200 euro per huishouden, het is niet te verkopen daar niets aan te doen. 'Daar moet de premier iets aan gaan doen, dat is de brede roep in de Kamer, met name voor de AOW. Repareer dat. Rutte kán ook niet anders dan daar gehoor aan geven met z'n nieuwe elan. Het is een herkansing, hij moet op z'n knieën voor de oppositie.'

Luister terug | Azarkan verbijsterd over financiën Rutte IV

3 miljard erbij

De oppositie wil 3 miljard extra om de AOW te koppelen aan de stijging van de minimumlonen, een wens die we ook terughoren vanuit de coalitiepartijen zelf. Alleen de VVD wil het niet, die wil dat via de ouderenkorting spelen omdat ook rijke ouderen profiteren van een gekoppelde AOW.

Regie Bergkamp

Wat verder opviel, was de mate waarin het debat al snel compleet ontspoorde en het onvermogen van Kamervoorzitter Bergkamp om het debat weer snel op de rails te krijgen. Het debat ging vrij snel niet meer over de regeringsverklaring, maar over dubbele nationaliteit, moslimterroristen en de tweet van Geert Wilders naar Justitieminster Dilan Yeşilgöz waar verschillende fractievoorzitters tegen ageerden. 'Bergkamp greep niet in, ze liet het helemaal lopen.' Pas toen fractievoorzitters haar ertoe aanspoorden, greep Bergkamp in en herpakte zij de regie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen