Politiek28 jan '22 07:23Aangepast op 28 jan '22 09:06

Nog geen president in Italië na vijfde stemronde

Auteur: BNR Webredactie

De Italiaanse presidentsverkiezingen gaan vandaag verder, nadat het gisteren in de vijfde stemronde niet is gelukt om een kandidaat te kiezen. Volgens correspondent in Italië Pauline Valkenet, zoeken de verschillende partijen een kandidaat waar ze allemaal achter staan. Iets wat niet eenvoudig is.

Eensgezindheid

Valkenet legt uit dat het Italiaanse parlement bestaat uit een groot recht en links blok, maar dat beide kanten niet genoeg stemmers hebben om hun eigen kandidaat aan een overwinning te helpen. Iets wat de twee kampen bovendien sowieso niet willen zegt de Italië-correspondent. 'Bijna alle partijen zitten in de huidige coalitie. Wat ze willen proberen is om de eenheid te bewaren en eensgezind op een man of vrouw te stemmen.' Zolang er nog geen overeenstemming is over een geschikte kandidaat wordt er blanco gestemd.

Kanshebbers

Naast Mario Draghi is er ook een andere naam die vaak wordt genoemd, die van Elisabetta Belloni. Op dit moment is zij een hoge ambtenaar op het kantoor van de Italiaanse premier waar ze de activiteiten van de geheime diensten coördineert. Volgens Valkenet is Belloni een goede kanshebber. 'Ze is een vrouw met een hele lange staat van dienst. Ze is onbekend bij verreweg de meeste Italianen, maar zou een goede kandidate zijn.' Als Belloni verkozen wordt zou het de eerste vrouwelijke president voor Italië zijn.

Luister ook | Van premier tot president: verruilt Draghi zijn functie?

Politieke macht president

De president in Italië vervult voor een groot deel ceremoniële taken. Toch wordt er volgens Valkenet nog veel waarde gehecht aan de president en geniet hij ook nog politieke macht. 'De president beslist wanneer het parlement wordt ontbonden, wijst de formateur aan, kan wetten weigeren en in tijden van crisis is de president dé persoon die weer rust in de tent moet brengen.' Als de partijen er vandaag niet uitkomen is er morgen weer een stemronde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen