Politiek31 jan '22 11:31

Gemeentelijke partijen leveren kandidatenlijsten in

Auteur: BNR Webredactie

De politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart moeten vandaag hun kandidatenlijst inleveren bij het gemeentelijk centraal stembureau. Volgens politiek verslaggever Leendert Beekman liggen er weliswaar grote dossiers op de bordjes van de gemeenteraadsleden, maar is de interesse in de gemeentelijke politiek gering.

(Flickr / Maaike Tijssens)

Volgens Beekman domineert nog steeds het beeld dat gemeenteraden zich vooral bezighouden met scheefliggende stoeptegels, een beeld dat niet klopt en sterk achterhaald is naarmate het Rijk meer dossiers decentraal belegde zoals WMO, de Jeugdzorg en de Participatie. Wat de komende verkiezingen een centraal thema zal zijn: woningbouw. 'Daar zal het over gaan, traditioneel het terrein van de lokale partijen. Jammer dat mensen zich niet goed genoeg verdiepen in gemeenteraadsleden en hun lokale partijen, want ze doen belangrijk werk', zegt Beekman.

Luister ook | Gemeenten remmen komst distributiecentra

Desinteresse

Gewoonlijk vergaderen gemeenteraden voor nagenoeg lege publieke tribunes, er is uitsluitend interesse wanneer een zaak de bewoners zelf raakt. Beekman noemt het de zogeheten NIMBY-onderwerpen (not in my back yard, red.). Die gebrekkige interesse weerspiegelt zich in een lage waardering van gemeenteraadsleden. In het verlengde hiervan hebben met name kleine partijen en kleinere gemeenten veel moeite om kandidaten te vinden. Het betaalt ook ronduit slecht.

In grote steden kan de vergoeding oplopen tot 1.200 euro, kleinere gemeenten moeten het doen met 300 à 400 euro. 'Ze hebben moeite om de lijsten vol te krijgen, je ziet dan ook jaar in jaar uit dezelfde gezichten in de gemeenteraad.

Luister ook | Herindeling levert geen schaalvoordelen op

Energiestransitie

De lage waardering, geringe interesse en dito remuneratie staat in schril contrast met waar de gemeenten de komende jaren mee van doen krijgen. Want naast woningbouw en volkshuisvesting komt ook de energietransitie op gemeenten af. 'Er zijn veel oude binnensteden die van het gas af moeten, maar waar geen infrastructuur voor is. Eigenlijk weet nog geen gemeente hoe dat aan te pakken. En dat terwijl er haast mee is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen