Politiek3 feb '22 08:39

Van Ginneken (D66): ‘Privégegevens in KvK moeten binnen twee maanden op slot’

Auteur: Eric van den Berg

Het ministerie van Economische Zaken moet haast maken met het afschermen van privégegevens. Dat eist D66-parlementariër Lisa van Ginneken vandaag in de Tweede Kamer.

De Kamer van Koophandel bevat de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders voor gebruik in het zakelijk verkeer. In de praktijk worden privé-adressen echter steeds vaker aangewend om publieke personen te intimideren, bijvoorbeeld door deze te delen op sociale media. In augustus kwam aan het licht dat een voormalig advocaat zo’n 1.800 privéadressen uit de KvK-registers had gedownload, waaronder die van veel Tweede Kamerleden.

Lees ook: Adres Sigrid Kaag ging viral op Facebook, bedrijf greep pas in na verhuizing

Het ministerie van Economische Zaken, dat verantwoordelijk is voor de regelgeving rondom de KvK-registers heeft daarom geleidelijk stappen ondernomen om de privacy van steeds meer te beschermen. Woonadressen van bedrijfsbestuurders zijn sinds 1 januari bijvoorbeeld niet meer openbaar, maar voor de 1,1 miljoen zzp’ers in Nederland helpt dit vaak maar weinig. Vestigingsadressen blijven namelijk wel publiek en meeste zzp’ers staan ingeschreven op hun woonadres.

Van Ginneken wil dat er nu eindelijk actie wordt ondernomen om mensen in de KvK te beschermen. “Het ministerie van Economische Zaken is heel terughoudend geweest om stappen te nemen”, aldus van Ginneken. “We praten hier nu al jaren over en dat heeft eigenlijk maar een klein beetje effect gehad.”

Van Ginneken dient daarom vandaag tijdens de commissievergadering Digitale Zaken over het KvK-register een motie in waarin ze eist dat alle prive-adressen, dus ook die van zzp’ers, worden afgeschermd als ondernemers daarom vragen. “In ieder geval voor het meireces”, wat na Pasen van start gaat.

Adres Kaag ging viral

Uit onderzoek van BNR blijkt vandaag, dat adresgegevens van prominente bestuurders massaal worden gedeeld op sociale media. De platforms waarop ze worden geplaatst, treden hier niet effectief tegen op. Een bericht met het adres van minister Sigrid Kaag ging zelfs viral op Facebook en bereikte mogelijk 150.000 mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen