Politiek4 feb '22 13:11

Van Gennip: Moeilijk dit jaar nog koopkracht repareren

Auteur: BNR Webredactie

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken waarschuwt dat het moeilijk wordt om dit jaar nog de koopkrachtreparatie te realiseren. Hoe graag het kabinet ook wil voorkomen dat huishoudens er door de stijgende prijzen op in hun bestedingen op achteruit gaan. Die koopkrachtverbetering zou gestalte moeten krijgen rond de voorjaarsnota waarin het kabinet aanpassingen aan de begroting presenteert.

De nota wordt eind mei gepubliceerd, en zal behoorlijk wat aanpassingen van het nieuwe kabinet bevatten. Maar ook daarmee zijn veel huishoudens niet gebaat: belastingregels aanpassen om bijvoorbeeld mensen met een kleine portemonnee een voordeeltje te gunnen, kan pas op zijn vroegst per 1 januari volgend jaar. De hoge prijzen strooien roet in het eten van de coalitie die in het coalitieakkoord juist hadden afgesproken dat iedereen er op vooruit zou gaan.

Luister terug | Brede roep om AOW te herstellen

Cao-lonen

Volgens Van Gennip is er 'wel echt wat aan de hand met de inflatie'. Een understatement: het CBS becijferde dat in januari de inflatie naar 7,6 procent steeg, het hoogste sinds 1976. Van Gennip benadrukt dat over een maand meer bekend is over de koopkrachtcijfers. Volgens de minister stijgen de prijzen weliswaar hard, maar ze sluit niet uit dat er ook zaken meevallen. De minister hoopt op een behoorlijke stijging van de cao-lonen.

Luister terug | Inflatie stijgt door naar 7,6 procent

En hoewel het kabinet fiscale regels niet meer voor dit jaar kan aanpassen, kan het wel specifieke compensatiemaatregelen nemen. Dat deed het kabinet vorig jaar ook toen de gasprijzen zo sterk stegen - er werd ruim 3 miljard euro opzijgezet. Maar Van Gennip wil niet preluderen op zulke maatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen