Politiek6 feb '22 13:30

Geplaagde premier Johnson 'slechts met tankdivisie af te zetten'

Auteur: ANP

De Britse premier Boris Johnson kan mogelijk komende week al een stemming tegemoet zien over zijn politieke toekomst. Hij heeft bondgenoten duidelijk gemaakt dat hij beslist wil aanblijven, bericht The Sunday Times. Volgens een topadviseur van de premier 'kan hij alleen met een tankdivisie afgezet worden'.

(ZUMAPRESS.com)

Lees ook | Boris Johnsons ijsschots wordt alsmaar kleiner

De conservatieve leider ligt onder vuur vanwege het partygate-schandaal rond lockdownfeesten bij de overheid. Dat leidde ook tot verontwaardiging binnen zijn Conservatieve Partij. Boze partijgenoten kunnen proberen hem weg te stemmen als partijleider en premier. Het team van de premier vermoedt volgens de krant dat hij al in de 'gevarenzone' zit.

Vertrouwensstemming

Om zo'n vertrouwensstemming aan te vragen is de steun nodig van minstens 54 conservatieve parlementariërs, 15 procent van het totaal. Adviseurs van Johnson schatten volgens de krant dat tussen de 35 en 45 parlementariërs een stemming hebben aangevraagd, maar dat zouden er volgens andere schattingen ook meer kunnen zijn.

Griekse tragedie

Sommige conservatieven hebben de premier al afgeschreven. De invloedrijke parlementariër Charles Walker, die bekendstaat als Johnson-aanhanger, noemde het in de krant The Observer 'onvermijdelijk' dat zijn politieke leider wordt afgezet door partijgenoten. Hij vergeleek dat met een Griekse tragedie en riep Johnson op de eer aan zichzelf te houden.

Luister ook | Boris Johnson is niet van plan om af te treden

Walker zei dat de premier veel zaken goed heeft aangepakt, zoals het regelen van coronavaccins. Hij denkt echter dat de affaire rond vermeende feesten bij de overheid tijdens lockdowns alleen kan eindigen met het vertrek van Johnson. 'Het gaat echt niet beter worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen