Politiek8 feb '22 09:24

CDA: Zorgen over toegang uranium

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA is bezorgd over de toegang tot uranium - nu het kabinet Rutte IV over wil op kernenergie. De Fransen verliezen terrein in het uranium-rijke West-Afrika. Vorige week werd hun ambassadeur uit Mali gezet, na een coup met Russische steun. De VN heeft er 14.000 blauwhelmen gestationeerd. 'Hoe zit het met deze missie?', vraagt CDA-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Agnes Mulder zich af.

Luister ook | Frankrijk en EU op ramkoers met Malinese junta

De zorg van CDA-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Agnes Mulder is tweeledig: de veiligheid van de Nederlandse militairen die daar in VN-verband opereren en de uraniumvoorziening op de lange termijn voor wanneer Nederland gebruik wil gaan maken van kernenergie.

In het kader van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma) heeft de VN 14.000 blauwhelmen in het land rondlopen. Nederland levert luchttransportcapaciteit met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 luchtmachtmilitairen. Ook werken er militaire stafofficieren op het hoofdkwartier van Minusma. De situatie in Mali is echter instabiel: de nieuwe machthebbers willen dat Frankrijk vertrekt, de Zweden en Noren zijn voornemens om te gaan.

'We zitten daar voor stabiliteit en veiligheid, we zitten daar met enkele tientallen mensen. Veel partijen zijn hun aanwezigheid aan het heroverwegen. Het lijkt erop dat Frankrijk daar in de toekomst niet meer zit, hoe zit het dan met deze missie? Is er dan een ander land? Hoe zit het met de positie van de Russen die daar rondlopen? We hebben daar zorg over, we willen weten van de minister hoe we daar mee omgaan. Ook in Europa.' Mulder noemt een instabiel Mali een mogelijke voedingsbodem voor terrorisme.

Luister ook | Ollongren: Bezorgd over situatie Mali

Volgens Mulder kan op termijn de levering van uranium ingewikkeld worden, en dat terwijl Nederland dan misschien wel kernenergie gaat produceren. Uranium is een van de belangrijkste grondstoffen uit dat gebied van de Sahelregio, omdat de levering daarvan met een vertrek van de VN-stabilisatiemacht onzeker wordt, denkt Mulder dat het ook goed is om te kijken naar Belgische onderzoeken die zich richten op hergebruik van uranium. 'Ook voor Nederland is dat een interessant spoor, hoe haal je daar meer uit?'

Gerelateerde artikelen