Politiek9 feb '22 06:00Aangepast op 5 mrt '22 00:05

Gemeenteraadsverkiezing 2022: Alle gemeenten en partijen op een rij

Auteur: Diederik de Groot

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! De inwoners van 333 Nederlandse gemeenten kiezen in maart het hoogste bestuursorgaan van hun gemeente. BNR zette per gemeente alle partijen op een rij.

Vanwege gemeentelijke herindelingen is in 12 gemeenten al eerder gestemd, of vindt dit later plaats. Op 14 en 15 maart gaat een deel van de stembureau's al open, zodat het op 16 maart niet te druk wordt.

Uit alle gegevens die BNR heeft verzameld, blijkt dat in totaal 2862 lijsten zijn ingeschreven voor de verkiezingen. Dat betekent dat gemiddeld ongeveer 9 partijen per gemeente meedoen. Amsterdam spant de kroon met 26 partijen op het stembiljet, Hilvarenbeek heeft er met 3 het minst.

BNR heeft de volledige kandidatenlijsten per gemeente op een rijtje gezet. Via de link hieronder kom je op de pagina waar je ze allemaal vindt:

Kandidatenlijsten gemeenteraadsverkiezingen 2022

De lijst met partijen waarop kan worden gestemd, is per gemeente vaak een mengelmoes van landelijk bekende partijnamen en partijen die lokaal zijn ontstaan. In de infographic hieronder kan je ze allemaal vinden.

Onder het kaartje vind je een tabel, waarin je kan zien in welke gemeenten de landelijke partijen (met zetels in de Tweede Kamer) meedoen met een lokale afdeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen