Politiek9 feb '22 09:58Aangepast op 9 feb '22 10:22

PvdA en GroenLinks: 14 miljard belasting op vermogen en winst

Auteur: BNR Webredactie

PvdA en GroenLinks willen veertien miljard extra belasting op vermogens en winst. De linkse oppositie presenteert vandaag een tegenbegroting. Hun alternatieve plannen voor het kabinet-Rutte IV zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau. 'Het is vooral niet leuk voor de VVD en het bedrijfsleven', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen, 'Die gaan echt fors betalen voor de plannen van de linkse oppositie.'

'Als je kijkt naar de werkloosheid, dat gaat wel goed, die daalt naar drie procent met deze plannen. Er wordt fors geïnvesteerd in publieke sectoren, in banen in zorg, maar het is een pijnlijk keuzemenu.' Volgens Van Leeuwen geeft links hier een wensenlijstje van 14 miljard lastenverzwaring voor vermogenden en bedrijven in ruil voor steun aan de coalitie. En die heeft de coalitie soms hard nodig.

Tweede onderhandelingsronde

'Er gaat twee miljard minder naar Defensie, daar kun je leuke dingen mee doen zoals het minimumloon omhoog naar 14 euro, de koppeling ervan met de AOW, gratis kinderopvang en investeringen in de zorg.' Saillant: lastenverzwaring voor vermogenden was ook een wens van partijen als D66 en ChristenUnie, maar dat hebben ze in de onderhandelingen met de VVD verloren. Van Leeuwen noemt het de aftrap van een nieuwe onderhandelingsronde met Rutte IV.

Progressieve vermogensbelasting

Concreet zien de plannen er als volgt uit: box 3 bestaat voortaan uit 5 schijven waarbij de bovenste schijf, die jaarlijks meer dan 150.000 euro toucheert 60 procent aan inkomstenbelasting gaat betalen. Dat levert op structurele basis jaarlijks 2 miljard euro op. Er komt ook een progressieve vermogensbelasting van 1 procent voor vermogens tussen de 1 en 2 miljoen euro en 2 procent voor wat daarboven zit. Voor bedrijven is het voorstel om het tarief in de tweede schijf van de vermogensbelasting omhoog te gooien tot wel 30 procent. Dat zijn de grotere bedrijven die meer dan 400.000 per jaar genereren.

Het oplopen van de staatsschuld blijft, net als bij de coalitie, in de ruimte hangen, zegt Van Leeuwen, zij het dat wel duidelijk is wie de rekening gaat betalen. GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug spreekt van een slimmere inrichting. Mensen met een uitkering gaan er in koopkracht het meeste op vooruit (gemiddeld 1,7 procent). Ook gepensioneerden hebben meer te besteden (1,3 procent), dat geldt in iets mindere mate voor werkenden (1 procent).

Twijfel CPB

Het CPB twijfelt, net als bij het coalitieakkoord, of de plannen van PvdA en GroenLinks wel uitvoerbaar zijn. Zeker door het gebrek aan arbeidskrachten is de kans groot dat geld op de plank blijft liggen. De extra bestedingen van de oppositiepartijen komen 'in sommige gevallen bovenop' de extra uitgaven die de coalitiepartijen willen doen. Een andere overeenkomst met het coalitieakkoord is dat het CPB oordeelt dat de linkse partijen de rekening doorschuiven naar toekomstige generaties. Daar staat tegenover dat die jongere generaties ook profiteren van de investeringen in onderwijs en klimaat die PvdA en GroenLinks voorstellen.

Document: CPB-analyse van de wijzigingsvoorstellen van het PvdA en GroenLinks op het coalitieakkoord

Gerelateerde artikelen