Politiek8 feb '22 18:17

Economie krijgt voorrang in coronabestrijding; corona wordt ondernemersrisico

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil voortaan in het coronabeleid 'het openhouden van de samenleving' als nieuw uitgangspunt hanteren. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin doet hij uit de doeken wat de doelen en de strategie worden in de komende maanden.

Het coronabeleid gaat straks uit van twee hoofddoelen: 'de sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en daarnaast de toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen'. Deze twee doelen zijn gelijkwaardig, aldus de minister. Hiermee verschuift de aandacht meer van 'de uitsluiting van risico's naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven'.

'Kuipers zegt dus: de economie wordt een hoofddoel', leest BNR's coronaverslaggever Kees Dorresteijn. 'De economie gaande houden wordt een hoofddoel, en dat is heel belangrijk voor ondernemers. Daarmee wordt het dus ook een doel om alles open te houden.'

Ondernemersrisico

Voor ondernemers komt er echter wel een tegenvaller. Het kabinet ziet dat de generieke coronasteunmaatregelen voor de langere termijn 'niet houdbaar' zijn, omdat we met corona zullen moeten leven. Corona wordt daarom 'onderdeel van het gewone ondernemersrisico', zegt het kabinet.

Tot nu toe had het kabinet vier hoofddoelen: de belasting van de zorg beheersbaar houden, het beschermen van kwetsbaren, het zicht houden op het virus en de economische en maatschappelijke schade beperken.

Gerelateerde artikelen