Politiek9 feb '22 15:18

Minister wil onderzoek naar risico buitenlandse beïnvloeding op onderwijs

Auteur: BNR Webredactie

Minister Robbert Dijkgraaf, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil dat hogescholen en universiteiten verplicht een risicoanalyse uitvoeren om de dreiging van buitenlandse beïnvloeding te bepalen. Niet alleen moeten er bindende afspraken gemaakt worden met nieuwe samenwerkingen, ook komen huidige samenwerkingen hierdoor onder de loep te liggen.

Meerdere Kamerleden maken zich zorgen over de invloed van landen zoals China, Iran of Rusland op het Nederlands hoger onderwijs. Kamerlid Hatte van der Woude heeft om deze risicoanalyse gevraagd. Volgens haar weerhouden deze drie landen wetenschappers en studenten om onafhankelijk onderzoek te doen. Daarnaast is er ook bezorgdheid dat onderzoeken gestolen kunnen worden.

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (ANP BART MAAT)

VU in opspraak

Scholen die zich zorgen maken over de manipulatie van onderzoeksresultaten of druk van buitenaf, kunnen nu terecht bij een speciaal adviesloket. Dit loket is opgericht nadat het mensenrechtencentrum binnen de VU in opspraak kwam. Het centrum bleek door de Chinese autoriteiten gesubsidieerd te worden voor mensenrechtenonderzoeken. Dat terwijl er al vele nieuwsberichten en onderzoeken naar buiten zijn gekomen over de schending van mensenrechten in China, die met name betrekking hebben op de Oeigoeren. De vrees was dat de VU hierdoor geen onafhankelijk onderzoek meer kon doen. Meerdere landen, waaronder ook Nederland, hebben het schrikbewind dat China voert over de Oeigoeren aangemerkt als genocide.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen