Politiek9 feb '22 16:18

Rutte: kans op versoepelingen 'echt wel groot'

Auteur: BNR Webredactie

Minister-president Rutte en Minister van Volksgezondheid, Sport en Welzijn Kuipers zijn voorzichtig positief gestemd over eventuele versoepelingen. Kuipers benadrukt hierbij dat de cijfers nog wel erg hoog zijn, maar de druk op de zorg afneemt. Dinsdag 15 februari zal dit besproken worden in de persconferentie, waar Rutte voor het eerst niet bij aanwezig zal zijn.

Premier Mark Rutte.
Premier Mark Rutte. (ANP BART MAAT)

Eerder kwam er al naar buiten via politiek verslaggever Leendert Beekman dat alle maatregelen heroverwogen worden, ook de basismaatregelen als het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes en het handhaven van de anderhalve meter staan ter discussie. Een aantal hoofdpunten van discussie binnen de versoepelingen zijn de openingstijden van de horeca, het openen van de nachthoreca en het afschaffen van het coronatoegangsbewijs.

Petitie

De petitie Onverdeeld Open is inmiddels al bijna 800.000 keer getekend en lokale horecabonden zijn hier blij mee. Ze zijn klaar met 'politieagent spelen'. Volgens hen zou de horeca voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Voor de nachthoreca ligt het plan om een 1G-beleid te voeren. Dit houdt in dat iedereen zich test, ongeacht of mensen gevaccineerd zijn of niet.

Omdat corona endemisch wordt, is het zaak dat de politiek inzet op een duidelijk langetermijnbeleid gaf Ernst Kuipers al aan. Hoe dat eruit gaat zien, is vooralsnog onduidelijk. Enerzijds is er een positief geluid omdat na de omikronpiek, corona een tijdje uit zal blijven, verwachten wetenschappers. Aan de andere kant kan er in het najaar weer een nieuwe coronavariant de kop opsteken.

Gerelateerde artikelen