Politiek10 feb '22 14:15

Tweede Kamer stemt tegen 2G-systeem

Auteur: ANP

De Tweede Kamer heeft vandaag tegen het 2G-systeem gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang tot bepaalde locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.

Image
(ANP / Bart Maat)

Het was eerder nog niet zeker of er voldoende steun zou zijn voor het wetsvoorstel. Woensdag maakte de PvdA bekend voor de motie van SGP en Omtzigt te stemmen die de regering vraagt het wetsvoorstel in te trekken. Met het besluit van de PvdA was een meerderheid een feit.

Luister ook | 8 maart wordt 'freedom day'

Geen meerwaarde

Bijna de hele oppositie en regeringspartij ChristenUnie steunden de motie. Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft. Intrekken vindt de partij echter staatsrechtelijk niet zuiver.

Petitie

Vandaag werd hoofdelijk over de motie van de SGP en Kamerlid Pieter Omtzigt gestemd. Momenteel mogen mensen die zich vooraf laten testen ook naar bepaalde locaties toe waar ze een coronatoegangsbewijs moeten tonen (3G-beleid). Er is veel maatschappelijke en politieke weerstand tegen de coronapas. Dat laat zich onder meer zien in de petitie van Onverdeeld Open, een mede-initiatief van voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen