Politiek11 feb '22 07:29Aangepast op 11 feb '22 08:11

OMT vergadert over soepeler coronaregels

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag weer bij elkaar. Het is niet officieel bekendgemaakt waar de leden over praten, maar vermoedelijk gaan de gesprekken vooral over de mogelijkheid om de coronabeperkingen te versoepelen.

Het lijkt erop dat we carnaval kunnen gaan vieren, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Vanaf volgende week gaat alles open tot 01:00 uur. Het OMT vergadert er vandaag over, maar ik denk dat het wel doorgaat', zegt Van Leeuwen.

Het kabinet zou onder meer overwegen om de horeca langer open te laten blijven. Ook wordt er gesproken over het schrappen van de 1,5 meterregel in de horeca en de regel dat gasten een zitplaats moeten hebben.

Ook buiten de horeca worden de regels mogelijk versoepeld. Zo wordt het advies om zo veel mogelijk thuis te werken mogelijk geschrapt. Daarnaast mogen mensen misschien weer een onbeperkt aantal gasten thuis ontvangen. Over enkele weken mogen misschien weer festivals en grote evenementen plaatsvinden als er vooraf getest wordt. Een formeel besluit over de versoepelingen wordt dinsdag pas genomen.

Lees ook | 'Kabinet: Open tot 01:00 uur'

Voorbereidingstijd

De brief van minister Kuipers kwam gisterenavond als verrassing, vervolgt Van Leeuwen. ‘Maar je moet je voorstellen dat al die zalen, theaters en stadions tijd nodig hebben om een ruimere opening voor te bereiden.’

Toch zal het OMT waarschijnlijk niet adviseren om alles de hele nacht open te gooien, verwacht Van Leeuwen. ‘Ik ben daar niet heel optimistisch over. Het coronatoegangsbewijs lijkt er ook gewoon te blijven. Anders kom je nergens binnen.’

Ziekenhuisopnames

Het aantal positieve coronatests is in de afgelopen weken explosief gestegen door de komst van de omikronvariant, maar ziekenhuizen kunnen de instroom voorlopig goed aan. Ze hebben vooral last van uitval onder hun eigen medewerkers.

Lees ook | Mogelijke boete voor Amsterdamse nachtclubs zaterdag

Gerelateerde artikelen