Politiek11 feb '22 18:41

Oppositie gaat los op VWS om vermeende bemoeienis OMT-adviezen

Auteur: BNR Webredactie

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben verontwaardigd gereageerd op het bericht van Nieuwsuur dat het ministerie van Volksgezondheid adviezen zou hebben aangepast van het OMT. 'Wat een bagger komt er naar buiten over aanpak coronacrisis door VWS', zegt PVV-Kamerlid Agema. Meerdere partijen eisen een debat.

PVV-Kamerlid Fleur Agema
PVV-Kamerlid Fleur Agema (ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz)

Op Twitter zegt Agema tegen minister Ernst Kuipers dat 'iemand' rekenschap moet geven. Kuipers ontkent dat zijn ministerie adviezen heeft aangepast. Er zijn alleen 'verhelderende vragen' gesteld, zegt de minister.

Lees terug | Bemoeienis ministerie met OMT-adviezen

Grof schandaal

De SP spreekt van een 'grof schandaal'. Coronawoordvoerder Maarten Hijink: 'Als het ministerie heeft meegeschreven aan adviezen aan zichzelf dan zijn de bevolking en de Tweede Kamer bedonderd.' Hijink wil volgende week opheldering van de minister. Hij vindt dat er 'politieke druk' op de wetenschap is uitgeoefend.

Gigantische afbreuk

Ook GroenLinks is boos: 'Dat het ministerie van VWS zich bemoeide met de OMT-adviezen beschadigt het vertrouwen in onze instituties én in onze democratie', zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. 'Want wetenschappers moeten onafhankelijk advies geven - los van politiek wensdenken. Wij willen zo snel mogelijk een debat.' Nick Pouw-Verweij van JA21 spreekt van 'een gigantische afbreuk aan het vertrouwen'.

Ontluisterend

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt dat het nieuws 'ontluisterend' is. De onthulling van Nieuwsuur 'schaadt het broze vertrouwen en draagvlak van de corona-aanpak van het kabinet'", stelt zij. 'RIVM en OMT moeten gewoon onafhankelijk hun werk doen. Alle redenen om nu snel te starten met de parlementaire enquête die we als Kamer hebben afgesproken.'

Gerelateerde artikelen