Politiek15 feb '22 07:06Aangepast op 15 feb '22 12:02

25 februari alles eraf, wél 1G

Auteur: BNR Webredactie

Het einde van bijna alle coronamaatregelen lijkt in zicht. Vanmiddag neemt het kabinet een definitief besluit over de versoepelingen die coronaminister Ernst Kuipers vanavond gaat aankondigen. Alleen een aantal basisadviezen blijft, net als 1G, zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

Vanaf 25 februari vervallen bijna alle coronabeperkingen, alleen een aantal basisadviezen blijft zoals geen handen schudden, handen wassen, ventileren en testen bij klachten. Mondkapjes en anderhalve meter behoren dan tot het verleden. Voor het nachtleven, festivals en evenementen wordt 1G ingevoerd, testen dus.

1G-barrière

Maar ook dit heeft nog de nodige voeten in aarde, zegt Beekman. 'Er is gisteren bij het OMT-advies ook een maatschappelijk beeld- en uitvoeringstoets gepubliceerd waarin feedback is gegeven op alle versoepelingen die eraan komen. De zogeheten Trojka-ministers, Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zeggen dat 1G een barrière vormt, dit leidt tot lagere omzetten, bijvoorbeeld in de nachthoreca.' De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG op zijn beurt zegt dat de noodzaak voor 1G wel duidelijk gemaakt moet worden. Er is nog steeds een groep die zich wil laten vaccineren noch testen. 'De VNG vraagt zich af wat het nut is om alle regels eraf te gooien en één strike beperking te houden.'

Er is de afgelopen dagen al veel gelekt over versoepelingen, zijn er nog verrassingen? De isolatieplicht gaat van 7 dagen naar 5 dagen, zegt Beekman.

Rutte naar Eerste Kamer

Verder moet Mark Rutte vandaag in de Eerste Kamer zijn best doen om een meerderheid voor zijn regeerakkoord voor elkaar te boksen, wat volgens Beekman niet eenvoudig zal zijn, gegeven de aard van de onderhavige dossiers. 'Het is niet zo dat de Eerste Kamer het regeerakkoord kan wegstemmen, maar er moet wel genoeg steun zijn. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid.' De coalitie heeft in de Eerste Kamer 32 zetels, zes te weinig voor een meerderheid en die is er nu niet.

Lastig

Rutte gaat het lastig krijgen. 'Met stip op één staat op dit moment de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon. Daar is de gehele oppositie, van links tot rechts op tegen. Dat wetsvoorstel gaat, zoals hij nu is, nooit door de Eerste Kamer komen. Andere thema's zijn de reparatie van box 3, ofwel hoe vermogen belast gaat worden, bezuinigingen op de jeugdzorg, de twee miljardenfondsen Klimaat en Stikstof, is daar wel genoeg democratische controle op?'

Voor het hoofdpijndossier van de ontkoppeling moet Rutte steun over links of rechts zoeken en beide wordt moeilijk. Wat links betreft: GroenLinks en de PvdA blijven elkaar in de Eerste Kamer, net als in de Tweede Kamer, stevig vasthouden. Als Rutte die meekrijgt, heeft hij een meerderheid, maar links is heel kritisch over de ontkoppeling. Probleem voor links: hoe gaat het een eventueel besluit om het minimumloon niet te verhogen verdedigen?

Gerelateerde artikelen