Politiek15 feb '22 17:26

Kabinet gaat akkoord: grote versoepelingen gaan door

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat akkoord met de grote versoepelingen van de coronamaatregelen die het wil doorvoeren vanaf 25 februari. Op die dag zal de coronapas grotendeels verdwijnen.

Alleen bij grote evenementen vanaf 500 mensen en in het nachtleven zal er nog getest moeten worden. Bij een negatieve test krijgen mensen dan een QR-code om zo toegang tot bepaalde plekken te krijgen. Eerder werd besloten om de testverplichting te laten gelden bij binnen- en buitenlocaties waar meer dan 500 mensen samenkomen. Haagse bronnen melden echter aan de NOS dat 1G alleen gaat gelden bij binnenlocaties met meer dan 500 mensen. Bij onder andere voetbalstadions en festivals in de buitenlucht zal er dan geen negatieve test nodig zijn, om toegang te krijgen.

25 februari zal ook de anderhalve meterregel verdwijnen. Het mondkapje zal ook grotendeels uit het straatbeeld verdwijnen. Alleen in het openbaar vervoer en in de luchtvaart is een mondkapje dan nog verplicht. Daarnaast wordt het thuiswerkadvies aangepast: het advies wordt om de helft van de tijd thuis te werken. Het advies om per dag maximaal vier mensen thuis te ontvangen, vervalt helemaal. Ook zullen de isolatieregels veranderen. Mensen hoeven nog maar vijf dagen in isolatie na een besmetting, in plaats van de huidige verplichte zeven dagen. Wel moeten mensen dan minimaal 24 uur geen klachten meer hebben.

Lees ook | OMT: geen bezwaar tegen versoepelingen

Vrijdag eerste versoepelingen

Vanaf aanstaande vrijdag zullen de eerste versoepelingen ingaan. Dan kunnen de horeca en de cultuursector tot 01.00 uur hun deuren openhouden. Dinsdagavond zullen de versoepelingen aangekondigd worden door Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid. Hij zal de persconferentie in zijn eentje houden, zonder premier Mark Rutte.

Het Outbreak Management Team wil verder dat testen alleen nog nodig is voor kwetsbare mensen, legt coronaverslaggever Kees Dorresteijn, uit. 'Op het moment dat we in een dalende trend zitten wat betreft omikron, dan is het testen van iedereen bij de GGD niet meer nodig. OMT-leden zeggen dat alleen kwetsbaren en mensen die contact hebben met kwetsbaren getest hoeven te worden. Op de lange termijn hoeven die mensen ook niet meer getest te worden', legt Dorresteijn uit. Voor niet-kwetsbaren is het zelftesten dan nog wel belangrijk, bij klachten.

Gerelateerde artikelen