Politiek16 feb '22 12:17

Overheid maakte beloftes en verwachtingen niet waar

Auteur: BNR Webredactie

De overheid maakte beloftes en gewekte verwachtingen in de eerste maanden van de coronacrisis niet waar. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens de raad vormen de 'onzekere aannames' die de overheid regelmatig deed een van de oorzaken. De raad vindt dat de overheid minder stellig, maar wel duidelijk moet zijn. Dat voorkomt 'onrealistische verwachtingen bij het publiek.'

Als voorbeeld noemt de raad opmerkingen van premier Rutte over groepsimmuniteit. Volgens de raad wekte Rutte de indruk dat dit een doel op zich was, terwijl hij later weer zei dat immuniteit van de bevolking slechts een 'bijkomend effect' zou zijn. Gezondheidsminister De Jonge kondigde in april de corona-apps aan als 'kern van het nieuwe testbeleid', de invoering liet echter tot oktober op zich wachten. Ook over de routekaart voor het opheffen van maatregelen is de OVV kritisch. Die bood 'geen houvast'.

Ook gaf Rutte onbedoeld te veel ruimte aan mensen 'die zelf de afweging wilden maken of een maatregel wel op hun van toepassing was'. Hij zei eind maart 2020 dat het niet werkt als de regering zegt 'je mot dit en je moet zus'.

Gerelateerde artikelen