Politiek16 feb '22 14:14Aangepast op 16 feb '22 16:02

Oppositie kritisch op coronabeleid na OVV-rapport

Auteur: BNR Webredactie

De oppositie in de Tweede Kamer heeft kritisch gereageerd op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de eerste fase van de coronacrisis. Zowel de SP als de PvdA vinden de conclusies niet verrassend. GroenLinks denkt dat er niet van de gemaakte fouten wordt geleerd.

Waar de OVV het over een 'stille ramp' in de verpleeghuizen had, daar zegt SP-leider Lilian Marijnissen dat deze helemaal niet stil was. 'Want wij hebben hier elk debat aandacht voor gevraagd, maar het kabinet wilde niet luisteren en werd dan zelfs boos.' Dat medewerkers in verpleeghuizen destijds zonder beschermingsmiddelen moesten werken noemt Marijnissen 'de grootste schandvlek in de corona-aanpak van het kabinet'.

'Niet onverwacht, maar hard', oordeelt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken die het 'hoog tijd' vindt 'om te starten met de parlementaire enquête en echt lessen te trekken, want met het excuus ‘overvallen te zijn door het virus’ komt het kabinet niet meer weg'.

GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld begrijpt tevens dat er fouten worden gemaakt in een grote crisis, maar zou liever zien dat die vervolgens ook worden erkend. 'Neem daarna ook maatregelen om te voorkomen dat die fouten zich herhalen.' Met die reden is ze dan ook niet tevreden met de reactie van het kabinet: 'Zolang je niet erkent dat je fouten hebt gemaakt, neem je ook geen maatregelen dat het niet nóg een keer gebeurt.'

In het OVV-rapport stond een lange, defensieve reactie van toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die zich verzette tegen de kritiek van de onderzoeksraad. 'De samenhang tussen bepaalde onderwerpen is uit het zicht geraakt', zegt hij in reactie op de conclusies van de OVV. Volgens De Jonge komt die verminderde samenhang door de onderzoeksopzet die de raad hanteerde. 'Onvermijdelijk, maar het gaat ten koste van de totale context.'

Sylvana Simons van BIJ1 is al langer kritisch op het coronabeleid. 'Het is een opeenstapeling is van bewust gemaakte fouten met de gezondheid van ons allen als inzet', zegt ze daarover. Ze heeft het OVV-rapport nog niet in detail gelezen, maar haar eerste indruk is dat haar standpunt 'eerder wordt bevestigd dan ontkracht' door de OVV, zegt Simons.

Gerelateerde artikelen