Politiek9 mrt '22 19:37

Rutte: 'Om veiligheid Europeanen te garanderen, hebben we een sterke EU nodig'

Auteur: BNR Webredactie

Een groot deel van het Nederlandse kabinet was vandaag in Parijs, om te spreken over Oekraïne met een aantal Franse ministers. President Mark Rutte geeft aan 'de veiligheid van Europeanen te willen garanderen' en dat het daarom belangrijk is om de banden met Frankrijk aan te halen. Voor zover zijn er nog geen besluiten genomen.

'Volgens Rutte hebben we een sterke EU nodig, daarmee bedoelt hij ook een economisch sterke EU, een concurrerende EU en een EU zonder hoge schuldenbergen', vertelt correspondent Eveline Bijlsma, die benadrukt dat Rutte met het laatste op Frankrijk doelt. 'Frankrijk zit op een schuld van 110 procent, omdat de overheid daar een groot deel van de coronarekening betaald heeft.'

Lees ook | Zware kabinetsdelegatie onderweg naar Parijs voor ontmoeting met Macron en ministers

Premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron nemen afscheid bij het Elysee-paleis.
Premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron nemen afscheid bij het Elysee-paleis. (ANP/Sem van der Wal)

Nederlandse delegatie aan Frankrijk bijzonder

Volgens Bijlsma was het bijzonder dat Nederland met grote delegaties naar Frankrijk gaat. 'Normaal gesproken doet Nederland dit soort grote bezoeken alleen aan Duitsland en België.' De correspondent vond dat Macron 'bijna verliefd' naar Rutte keek tijdens zijn korte toespraak voor het Élysée. 'Rutte zei ook dat hij hoopt dat Macron weer herkozen wordt, zodat ze verder samen kunnen werken. De banden zijn erg warm.'

Waarom geen digitaal overleg?

Toch is het interessant dat Nederland fysiek met Frankrijk heeft afgesproken, dit gesprek had ook via een zoom call voortgezet kunnen worden. 'De timing is opmerkelijk', vindt Bijlsma. 'Zeker omdat Macron er heel moe uitzag. Hij is natuurlijk de gesprekspartner van Poetin en heeft maandag zijn eigen verkiezingscampagne afgetrapt.'

Lees ook | Officiële lijst met presidentskandidaten Frankrijk bekend

Het feit dat Macron de afspraak niet heeft afgezegd, zegt genoeg over het belang dat hij aan de ontmoeting hecht, volgens de correspondent. 'De banden tussen Frankrijk en Nederland zijn hecht en dat wilden beide leiders duidelijk onderstrepen', aldus Bijlsma.

Volg ook ons liveblog over de laatste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne

Uiteindelijk hebben Nederland en Frankrijk besloten de banden verder aan te halen en willen ze meer gaan samenwerken in de Europese Unie en op het gebied van Defensie. Dat hebben beide landen afgesproken na hun eerste regeringsoverleg woensdag in de Franse hoofdstad. Het Nederlandse kabinet richt zich steeds meer op Frankrijk. De eerste regeringsconsultatie bezegelt die richting die steeds meer vorm kreeg na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Dergelijk regeringsoverleg bestaat tot dusver alleen met buurlanden België en Duitsland.

Sterkere EU

In een gezamenlijke verklaring na afloop staat onder meer dat beide landen zich willen inzetten voor een EU die meer op eigen benen kan staan. Ze willen zich verder inzetten voor de snelle verduurzaming van Europa en versterking van de Europese asiel- en migratiepolitiek. Op militair gebied is afgesproken om meer samenwerking op marinegebied te zoeken. Ook in 'regio's van strategisch belang' zoals Oekraïne, de Sahel-landen en het Midden-Oosten willen Nederland en Frankrijk hun samenwerking intensiveren. Dat moet ook in de Cariben gebeuren, onder meer in de strijd tegen (drugs)criminaliteit.

'Het is noodzakelijk dat beide landen meer bilateraal gaan samenwerken op het gebied van Defensie en ook meer optrekken in Europees verband. De Russische invasie in Oekraïne onderstreept de noodzaak om de Europese defensiesamenwerking met meer urgentie ter hand te nemen', zegt Defensieminister Kajsa Ollongren.

Gerelateerde artikelen