Politiek17 mrt '22 06:31

PvdA voorlopig grootste in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

Nu 83 procent van de stemmen is geteld in Amsterdam, lijkt de PvdA uit te komen op 17 procent van de stemmen en zou daarmee negen zetels halen. GroenLinks zou uitkomen op 15 procent van de stemmen, wat betekent dat de partij twee zetels inlevert en er acht overhoudt. D66 levert één zetel in en houdt er zeven over.

Image
( ANP RAMON VAN FLYMEN)

Nu 83 procent van de stemmen is geteld in Amsterdam, lijkt de PvdA uit te komen op 17 procent van de stemmen en zou daarmee negen zetels halen. GroenLinks zou uitkomen op 15 procent van de stemmen, wat betekent dat de partij twee zetels inlevert en er acht overhoudt. D66 levert één zetel in en houdt er zeven over.

Het lijkt erop dat CDA-fractieleider Diederik Boomsma zijn enige zetel toch kan houden. Hij werd afgelopen maandag uitgeroepen tot beste raadslid van Nederland en draagt die titel tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Eerder had het er de schijn van dat hij zijn enige zetel zou verliezen.

Het oudste raadslid van het land, de 85-jarige Wil van Soest van de Partij van de Ouderen, raakt waarschijnlijk haar zetel wel kwijt. De ChristenUnie, ook met één zetel vertegenwoordigd, zou ook uit de Amsterdamse raad verdwijnen.

Forum voor Democratie raakt twee zetels kwijt en houdt er eentje over. BIJ1 wint twee zetels en bezet straks drie plaatsen in de Amsterdamse raad. De VVD, die afgelopen raadsperiode in de oppositie zat, verliest een zetel en blijft met vijf zetels vertegenwoordigd. Volt maakt zijn debuut met twee zetels en JA21 wist de twee zetels van de afgelopen periode te behouden.

De opkomst in Amsterdam lag op 46 procent. In 2018 was dat 52,2 procent.

Het is volgens Frank van Dalen, voorzitter van de Stichting Politieke Academie, wel belangrijk om te weten in welke wijken de stemmen tot nu toe zijn geteld. 'In Zuid-Oost zullen relatief veel stemmen op de ChristenUnie zijn. Dat is in de rest van de stad niet terug te zien', zegt Van Dalen. 'In Oud-Zuid hebben VVD, D66 en JA21 echt bastions van support. En in Noord geldt dat voor JA21 en de wat linksgeoriënteerde partijen. Het is dus belangrijk om te kijken welke partijen als eerst zijn geteld.'

Lees ook | Lokale partijen versus de traditionele partijen: 'Kansarm versus kansrijk'

'Marjolein Moorman, lijsttrekker van de PvdA, heeft het als enige wethouder in het college heel goed gedaan', zegt journalist en geograaf Floor Milikowski. Volgens haar heeft GroenLinks gefaald als grootse partij in de afgelopen vier jaar en heeft D66 zich niet geprofileerd. 'Moorman heeft gestaan waarvoor ze zei dat ze stond en dat heeft ze uitgedragen. Ze heeft haar ziel op tafel gelegd en daar heeft ze voor gevochten.' De PvdA is van oudsher sterk in Amsterdam, zegt Milikowski. 'De afgelopen twee keer hebben ze het slecht gedaan, maar vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn ze altijd de grootste geweest. De band tussen de partij en de stad is gewoon heel sterk.'

Lage opkomst

In Amsterdam, is net als in veel andere grote steden, de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lager vergeleken met de verkiezingen van vier jaar geleden. De gemeente meldt dat dit keer 46 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers een stem heeft uitgebracht. In 2018 was dat 52,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen