Politiek16 mrt '22 18:09

Nek-aan-nekrace bij gemeenteraadsverkiezingen in grote steden

Auteur: BNR Webredactie

Het is bij de gemeenteraadsverkiezingen een nek-aan-nekrace in de grote steden, bijvoorbeeld in Amsterdam. Drie partijen strijden daar om de macht: D66, GroenLinks en de Partij van de Arbeid. Daarnaast kan het CDA misschien juist wel verdwijnen uit Amsterdam, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

(ANP / Herman Wouters)

Volg de laatste ontwikkelingen over de gemeenteraadsverkiezingen in het liveblog

'De allerlaatste zetel die het CDA nog heeft in de hoofdstad, kunnen ze kwijtraken.' Van Leeuwen noemt een aantal mogelijke redenen dat de partij gaat verdwijnen: 'Misschien dat er niet zoveel CDA'ers meer in Amsterdam wonen. En de partij heeft natuurlijk ook grote problemen gehad afgelopen jaar. Dus ze gaan wel klappen krijgen vandaag. Maar een lage opkomst is altijd wel goed voor het CDA, dus misschien dat dat een beetje kan helpen.'

Luister ook | Politici steken 1,5 miljoen euro in online campagne

PvdA

Van Leeuwen ziet dat de PvdA in de hoofdstad een eindsprint maakt. 'Het is natuurlijk altijd een PvdA-stad geweest, maar nu al acht jaar niet meer.' De eindsprint verklaart de politiek verslaggever met dat Marjolein Moorman, lijsttrekker de PvdA in Amsterdam, een hele goede en slimme campagne heeft gevoerd, bijvoorbeeld met het uitbrengen van een boek en het ophangen van veel posters in de stad. 'Dat heeft zij beter gedaan dan de rivalen van D66 en GroenLinks.' Van Leeuwen sprak met Moorman en zij zei: 'Ik hoop heel erg dat Amsterdam weer rood kleurt. Amsterdam is altijd een sociale stad geweest en het is belangrijk dat we naar elkaar om blijven kijken.'

Luister ook | Verkiezingen: 'PvdA bezig met opmars in Amsterdam'

D66

Bij D66 hopen ze nog steeds op het Kaag-effect, volgens Van Leeuwen. 'Er staat een groot feest gepland in een concertzaal en als ze nou een paar grote steden weten binnen te halen, dan wordt Kaag natuurlijk op het podium gesleept. Landelijk zijn ze niet de grootste, maar dan wordt dit gepresenteerd als dat D66 de winnaar is van de gemeenteraadsverkiezingen op het gebied van de grote steden.' Van Leeuwen sprak met Reinier van Dantzig, lijsttrekker van D66 in Amsterdam. 'Wij zijn in Amsterdam natuurlijk echt een progressieve partij waar we campagne voeren om de wooncrisis op te lossen', zei hij.

Luister ook | Wethouder wonen Almere: 'Maak aan de voorkant afspraken en bouw gevarieerd'

GroenLinks

Vier jaar geleden was het groot feest voor GroenLinks in 2018, het werd toen bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Amsterdam. 'Ik denk dat dat vandaag ook gaat lukken. In de peilingen staan we er goed voor. Ik heb de goede verwachting dat wij wel de eerste of tweede partij van de kunnen stad worden', zei Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks in Amsterdam, tegen Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen