Politiek17 mrt '22 17:27Aangepast op 17 mrt '22 18:12

FD journalist Knoop: 'Benieuwd wat lage opkomst doet voor draagvlak gemeentelijk beleid'

Auteur: BNR Webredactie

Na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag weten we twee dingen zeker: er kwamen nog nooit zo weinig mensen naar de stembus, en in heel veel gemeenteraden nam het aantal fracties toe. Meer partijen dan ooit hebben zetels veroverd in gemeenteraden.

(ANP / Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten)

Lees ook | Gemeenteraadsverkiezingen '22: teleurstellende opkomst, maar feest lokale partijen

Lage opkomst

'In aanloop naar de verkiezingen toe waren kopstukken van landelijke partijen te zien, zoals Sigrid Kaag en Mark Rutte, die opriepen om te stemmen', zegt journalist bij het Financieel Dagblad Bas Knoop. 'Maar als na drie dagen stemmen de balans wordt opgemaakt, is te zien dat het niet echt effect heeft gehad.' Nog nooit gingen er zo weinig mensen naar de stembus. 'Minister Hanke Bruins Slot kondigde gisteren meteen aan dat er een onderzoek komt naar de lage opkomst. Politicologen vinden het nog te vroeg om te zeggen of de lage opkomst te maken heeft met laag vertrouwen in de politiek.' Andere mogelijke redenen voor de lage opkomst die Knoop noemt: de gebrekkige interesse van de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen, en weinig aandacht in de media - ook als gevolg van de oorlog in Oekraïne. 'Dat de opkomst zorgwekkend is, daar is iedereen het over eens.'

'Gemeente is het eerste aanspreekpunt'

Knoop legt uit dat in de afgelopen jaren te zien is dat de gemeenten voor steeds meer taken verantwoordelijk zijn, zoals jeugdzorg, klimaatplannen, schuldhulpverlening en inburgering. 'Voor veel mensen is de gemeente het eerste aanspreekpunt. Het is de vraag wat deze opkomst doet met het draagvlak voor het beleid dat de gemeente gaat maken, als dat door maar 50 procent van de kiezers wordt vertegenwoordigd.' Hij benoemd dat de andere helft, die niet heeft gestemd, zich tegen het beleid kan afzetten.

Werkdruk

Ook zijn er veel verschillende partijen die zetels hebben veroverd. De versplintering in de raad zorgt voor een hogere werkdruk, zegt Knoop. 'Het aantal taken voor de gemeenten nemen toe, fracties bestaan uit steeds minder leden door de versnippering. En daardoor kunnen zij zich minder goed verdiepen in grote onderwerpen, omdat ze daar de tijd niet voor hebben. Het controleren van de tegenmacht wordt daardoor ook moeilijker', zegt de FD journalist.

Volg de laatste ontwikkelingen van de verkiezingen op ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen