Politiek21 mrt '22 15:47

Gündoğan overweegt stappen nu Volt haar weer uit fractie zet

Auteur: BNR Webredactie

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan beraadt zicht op 'eventuele stappen' die ze kan nemen, nu de Volt-fractie van plan is om haar opnieuw het fractielidmaatschap te ontnemen. Dat schrijft ze in een verklaring op Twitter.

(ANP EVERT ELZINGA)

Vrijdag kondigde fractievoorzitter Laurens Dassen aan dat de fractie, die verder bestaat uit Marieke Koekkoek, dinsdag stemt over de positie van Gündoğan. Daar zal zij zelf waarschijnlijk bij zijn.

Voordat de fractie Gündoğan eruit kan zetten, moet eerst het fractiereglement worden veranderd. Volgens haar draait de partij hiermee om een uitspraak van de rechter eerder deze maand heen. Die verwees een eerdere schorsing en uitzetting van het Kamerlid naar de prullenbak. Gündoğan is beschuldigd van onder andere 'handtastelijkheden' en 'intimidatie'. Volgens haar is het 'evident' dat Volt haar nu koste wat het kost niet terug wil laten keren in de fractie.

Het partijbestuur schreef vrijdag dat het Gündoğan uit de partij gaat zetten. Volgens de partij benadeelt zij de partij op 'onredelijke wijze' en vaart zij 'volledig een eigen koers'. De partij is verontwaardigd dat zij aangifte heeft gedaan van smaad en laster tegen de dertien mensen die haar van wangedrag beschuldigen.

Lees ook | Volt gaat Gündoğan royeren: uit de fractie, uit de partij

Aangifte

Voor het bestuur en de fractie was het intrekken van die aangiften een voorwaarde voor gesprekken tussen het Kamerlid en de partijtop. De rechter had op bemiddeling aangedrongen, zodat daarna een onafhankelijk onderzoek kon komen naar de meldingen. In het programma Jinek zei Gündoğan afgelopen donderdag juist haar aangiftes uit te breiden. Het bestuur verzet zich 'moedwillig' tegen onafhankelijk onderzoek, denkt Gündoğan. Dat noemt zij 'buitengewoon verwerpelijk'.

Lees ook | Volt zet partijlid Gündoğan uit kamerfractie na tiental meldingen over ongewenst gedrag

Als ze uit de fractie wordt gezet, zal Gündoğan haar zetel meenemen en verdergaan als onafhankelijk Kamerlid, zei ze eerder. Ze sluit haar verklaring nu af door Volt 'veel wijsheid' toe te wensen.

Burn-out

Sacha Muller, een van de twee voorzitters van het partijbestuur van Volt, treedt tijdelijk terug omdat zij kampt met een burn-out. In een bericht aan regiobestuurders laat zij weten dat de afgelopen maanden 'en met name' de afgelopen weken 'intens' zijn geweest. Het partijbestuur is verwikkeld in een conflict met Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan, nadat zij uit de fractie werd gezet om meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De rechter zette daar een streep door en tikte het bestuur ervoor op de vingers.

Muller noemt het 'noodzakelijk' om 'per direct een stap terug te doen en rust te nemen om mezelf weer op te laden'. Zij schrijft dat ze het graag anders had gezien. Muller vervulde de functie samen met Peter-Paul de Leeuw. Het is nog niet bekend of hij voorlopig alleen voorzitter blijft, of dat er direct een tijdelijke vervanger komt voor Muller.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen