Politiek23 mrt '22 11:28Aangepast op 16 sep '22 15:38

De Jonge: 'Suggesties Volkskrant over mondkapjesdeal kloppen niet'

Auteurs: Remy Kock en ANP

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge heeft in zijn vorige functie als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet gelogen over zijn rol in de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Dat zegt hij tegen BNR's politiek commentator Leendert Beekman.

(ANP / Bart Maat)

De Jonge reageert daarmee op de aantijgingen die de Volkskrant eerder op woensdag publiceerde. De krant schrijft dat De Jonge zich actief bemoeide met de mondkapjeshandel van CDA-partijgenoot Sywert van Lienden. Zo zou De Jonge er persoonlijk voor hebben gezorgd dat een topambtenaar contact opnam met Van Lienden.

Volgens De Jonge zouden die aantijgingen dus niet kloppen, maar verdere uitleg van de bewindspersoon bleef uit. 'Er is nu een onderzoek en dat wacht ik af', zei hij desgevraagd.

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

Oppositie

Een aantal oppositiepartijen lijkt de bemoeienis van De Jonge wel degelijk te zien als een vorm van betrokkenheid bij de deal. De PvdA en JA21 willen een debat over de kwestie. DENK-leider Farid Azarkan zegt dat het vertrouwen in de politiek op het spel staat. Fleur Agema van de PVV spreekt van een doofpot en noemt De Jonge een leugenaar.

Lees ook | 'De Jonge bemoeide zich met mondkapjeshandel Van Lienden'

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het doel was om zo snel en zo veel mogelijk beschermingsmiddelen van goede kwaliteit voor de zorg te verkrijgen. 'Daarom is ervoor gekozen om leads serieus na te gaan. Vanwege de potentiële grote omvang van het voorstel van de heer Van Lienden zijn de partijen verder met elkaar in gesprek gegaan', meldt het ministerie.

Onderzoek Deloitte

Voor vragen over 'ieders rol en verantwoordelijkheid' verwijst het ministerie naar een onderzoek van Deloitte dat momenteel wordt verricht. Dat is vertraagd, meldde verantwoordelijk minister Conny Helder maandag, maar moet voor het zomerreces klaar zijn. De appjes van De Jonge waar de Volkskrant over schrijft worden daarin volgens het ministerie meegenomen.

De huidige minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil niet ingaan op de kwestie. Ook hij verwijst naar het onderzoek van Deloitte. In algemene zin zegt hij dat er altijd een overlap bestaat tussen de portefeuilles van ministers, en dat daar onderling overleg over is.

Werkwijze

Kuipers zegt verder dat hij de werkwijze omtrent de WOB-verzoeken niet gaat aanpassen. Het ministerie van VWS maakt nu per thema informatie openbaar, in plaats van per individueel geval. Daardoor lopen de behandeltermijnen op. De Volkskrant nam hiertegen juridische stappen, waarna VWS in hoger beroep ging. Dat hoger beroep loopt nog. Volgens Kuipers zijn er 'ontzettend veel mensen' binnen zijn departement bezig met het behandelen van WOB-verzoeken en kost dat nu eenmaal tijd.

Lees ook | Sywert van Lienden aangehouden in onderzoek mondkapjesdeal


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen