Politiek23 mrt '22 14:52

Weesp is nog één dag zelfstandig: 'inwoners gaan minder belasting betalen'

Auteurs: BNR Webredactie en Pim de Visser

Vandaag is de láátste dag voor Weesp als zelfstandige gemeente. Vanaf morgen valt Weesp namelijk officieel onder de gemeente Amsterdam. Dan neemt burgemeester Halsema de taken over van burgemeester Bas Jan van Bochove.

Hoe ziet zo'n laatste dag als burgemeester eruit? We spraken Burgemeester van Bochhove er zelf over. 'Er zijn allerlei afscheidsmomenten georganiseerd. We hebben vanmiddag nog een gemeenteraadsvergadering waar alle fractie voorzitters nog wat mogen zeggen. Straks komt ook nog de commissaris van de koning een praatje houden. Zo hebben we allemaal momenten vandaag die het afscheid van Weesp als zelfstandige gemeente markeren.'

Zelfstandige gemeente

De burgemeester zelf wil niet zeggen of hij erachter staat dat Weesp bij de gemeente Amsterdam gaat horen. 'Ik heb mij nog nooit uitgelaten over bij welke gemeente Weesp zou moeten aansluiten, dus dat doe ik ook op de laatste dag niet. Het is goed om als burgemeester een positie te hebben waarbij je met alle partijen in gesprek kunt blijven. De partijen kunnen jou dan ook zien als, de burgemeester die geen keuze heeft gemaakt'.

In een referendum konden de inwoner van Weesp stemmen op de gemeente met wie ze wilden fuseren. Meer dan de helft van de inwoners van Weesp koos voor de gemeente Amsterdam en iets minder dan de helft voor de Gooische meren. Nu de keuze voor Amsterdam is gevallen, zal er niet ontzettend veel veranderen voor de Weespenaren. 'Vanaf 1 juni 2019 zijn we al ambtelijk met Amsterdam gefuseerd. Een hele boel dingen zijn al geharmoniseerd. De Weespenaren gaan wel minder belasting betalen en ze krijgen een dienstverlening die georganiseerd is uit een groter geheel', vertelt burgemeester van Bochhove.

Luister ook | 'Kabinet moet bewoners dwingen te verduurzamen'

Waarom?

Gemeente Weesp kon zijn eigen broek niet meer ophouden. 'De gemeenteraad heeft een onderzoek gedaan, en daaruit is de conclusie gekomen dat wij moesten fuseren. Bijvoorbeeld door een hoop nieuwe taken die naar de gemeente toe zijn gekomen, zoals de jeugdzorg. Op termijn is Weesp gewoon in alles te klein om voort te blijven bestaan', vertelt burgemeester van Bochhove.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen