Politiek22 mrt '22 12:23Aangepast op 22 mrt '22 12:39

Volt zet Gündoğan officieel uit de Kamerfractie

Auteur: ANP

Nilüfer Gündoğan maakt per direct geen deel meer uit van de Tweede Kamerfractie van Volt. Dat meldt fractievoorzitter Laurens Dassen na een fractieberaad op dinsdagmiddag, waarbij Gündoğan uit de fractie gestemd werd.

(ANP/Evert Elzinga)

Gündoğan mocht zelf ook meestemmen, maar was niet fysiek aanwezig bij de stemming. Volgens haar advocaat Geert-Jan Knoops heeft ze de fractie per brief laten weten tegen te stemmen. Dassen bevestigt dat. Veel effect had het niet, in een driekoppige fractie was ze in de minderheid.

Lees ook | Gündoğan overweegt stappen nu Volt haar weer uit fractie zet

De Kamerleden stemden over een wijziging van het fractiereglement die het volgens de partij mogelijk maakte om haar uit de fractie te verwijderen. Als zij vervolgens besluit alsnog haar Kamerzetel te houden, zoals Gündoğan wel van plan lijkt te zijn, wordt ze ook geroyeerd als lid van de partij. Daar neemt het bestuur maandag een besluit over.

Het is niet de eerste keer dat Gündoğan uit de Kamerfractie van Volt is gezet. Eerder gebeurde dat al naar aanleiding van meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De partij moest de beslissing echter terugdraaien van de kortgedingrechter, omdat zij 'te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld.' De fractie en het bestuur hopen nu wel de juiste stappen te zetten.

Lees ook | Volt gaat Gündoğan royeren: uit de fractie, uit de partij

Gündoğan is het daar niet mee eens, blijkt uit een verklaring die ze maandag twitterde. 'Ik had namelijk volgens de rechter onbelemmerd toegang tot de fractie moeten krijgen.' Wat ze nu gaat doen, is niet duidelijk.

Volgens Laurens Dassen was de politieke relatie met Gündoğan 'duurzaam ontwricht' en had bemiddeling geen zin meer. Hij vindt dat ze in haar reactie op een artikel van NRC over de beschuldigingen aan haar adres de situatie heeft gebagatelliseerd en dat ze zich denigrerend heeft uitgelaten over de melders. Verder neemt hij het haar kwalijk dat ze in het televisieprogramma Jinek had laten weten dat ze niet van plan was om haar aangiften in trekken, zoals de partij eiste, maar zelfs gaat uitbreiden

'Dit is voor niemand een goede tijd', zei Dassen, die de gang van zaken wil evalueren. 'Ik neem het mezelf kwalijk dat we niet eerder hebben ingegrepen.' Toch is hij niet van plan terug te treden als partijleider, en zegt hij ook geen scheuring in de partij te voorzien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen