Politiek23 mrt '22 07:34

'De Jonge bemoeide zich met mondkapjeshandel Van Lienden'

Auteur: ANP

Hugo de Jonge heeft zich als minister van Volksgezondheid actief bemoeid met de mondkapjeshandel van partijgenoot Sywert van Lienden. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Lees hier het artikel van de Volkskrant

De inkoop van beschermingsmiddelen vielen niet onder de verantwoordelijkheid van De Jonge. Desondanks zou De Jonge er persoonlijk voor hebben gezorgd dat een topambtenaar contact opnam met Van Lienden.

(ANP / ANP)

Non-profit

Volgens het AD waren Sywert van Lienden en zijn partners vanaf het begin van plan hun mondkapjesdeal met de overheid via een commerciële bv uit te voeren. Dat staat in het boek Sywerts Miljoenen van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen van onderzoeksplatform Follow The Money, dat donderdag verschijnt en waar het AD over schrijft.

Lees ook | Van Lienden opgepakt in onderzoek naar mondkapjesdeal

Als voorman van de Hulptroepen Alliantie, een stichting zonder winstoogmerk, schoof Van Lienden in het voorjaar van 2020 aan tafel bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met een non-profitvoorstel voor de levering van 120 miljoen mondkapjes. Enkele dagen voor de onderhandelingen zouden de betrokkenen een notaris opdracht hebben gegeven een commerciële bv op te richten, de Relief Goods Alliance (RGA).

Terwijl in een e-mail aan het ministerie van VWS juist staat: 'Dat doen we met hart voor de mensen in de zorg, zonder winstoogmerk, vrij van belangen en zonder direct geld te vragen aan de Rijksoverheid.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen