Politiek28 mrt '22 12:29

Ministerie van Volksgezondheid: nu geen feitenrelaas over mondkapjesdeal

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van Volksgezondheid deelt voorlopig geen feitenrelaas met de Tweede Kamer over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden, en de rol die voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bij die deal speelde. De Kamer vroeg vorige week expliciet om een feitenrelaas. Maar zolang het onderzoek naar de deal nog loopt zou dat niet zorgvuldig en volledig zijn, schrijft minister Conny Helder (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport
Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport (ANP / ANP / Sem van der Wal)

Volgens de bewindsvrouw zou 'een deel van het feitenrelaas uitlichten echter geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het onderzoek'. De uitkomsten van het onderzoek zouden er voor de zomer moeten liggen, maar Helder schrijft dat die planning volgens onderzoeksbureau Deloitte ook afhankelijk is van 'onder andere de voortgang bij het te houden hoor- en wederhoorproces'.

Lees ook | 'Beeldvorming belangrijk in coronatijd'

Directe aanleiding voor het verzoek van de Kamer was een artikel uit de Volkskrant vorige week. Daaruit bleek dat De Jonge er bij een hoge ambtenaar op aandrong om met Van Lienden in gesprek te gaan.

Lees ook | De Jonge werkte mee aan mondkapjesdeal, vraag is alleen in welke mate

Gerelateerde artikelen