Politiek29 mrt '22 06:03Aangepast op 18 okt '22 12:23

Aanpassing belastingstelsel is 'aanval op vermogen'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet jaagt bedrijven het land uit als de vermogensbelasting - in box 2 en box 3 - wordt verhoogd, zegt Tweede Kamerlid Wybren van Haga, ondernemer en partijleider van BVNL. Vorige week noemde D66-minister Kaag van Financiën een CPB-rapport over ongelijke belastingdruk 'een belangrijke spiegel'.

Uit het CPB-onderzoek blijkt dat de rijken de lichtste lasten dragen, terwijl armere mensen relatief gezien meer belasting moeten betalen. Onaanvaardbaar vinden veel partijen in de Tweede Kamer, die dan ook pleiten voor de aanpassing van het belastingstelsel. Door rijken meer te belasten, moeten armere mensen het meer lucht krijgen, is het standpunt van een groot deel van de Kamer. Maar niet als het aan BVNL-leider Wybren van Haga is. Hij ziet de voorgenomen plannen als een 'aanval op vermogen', vertelt hij tegenover BNR-verslaggever Sophie van Leeuwen.

(ANP / Peter Hilz)

Van Haga ziet er niks in dat de belastingtarieven in box 2 en 3, respectievelijk de belasting over winst uit aandelen en het rendement op spaargeld, mogelijk verhoogd gaat worden. 'Ondernemers vinden het prima om belasting te betalen, maar dan wel over de winst. Risico moet gewoon betaald worden en als je geen risico neemt, en je bent ambtenaar, dan is het misschien onvoorstelbaar dat er mensen zijn die 's ochtends om 07:00 uur opstaan en 12 uur werken per dag. En dan winst maken en vermogen opbouwen. Maar het is heel raar om dan daar een grote greep in de kas te doen', stelt het Kamerlid.

Lees ook | D66 wil ondernemers in Box 2 zwaarder belasten

'Jaloeziebelastingen'

Ook al heeft het CPB in haar onderzoek aangetoond dat rijken relatief minder belasting betalen dan armere mensen, wuift Van Haga dat onderzoek weg. 'Dat is gewoon niet waar', meent het Kamerlid dat de belastingmaatregelen die er al zijn 'jaloeziebelastingen' noemt. 'Je betaalt ongelooflijk veel. Als je meer dan een miljoen vermogen hebt, betaal je volgens mij 1.78 procent ofzo, terwijl het helemaal niet gezegd is dat je dat rendement maakt.' Van Haga ziet een betere oplossing in het betalen van belasting over het daadwerkelijke rendement dat iemand maakt. 'Maar we moeten niet de jaloeziebelastingen in box 3 verhogen en zeggen dat mensen met meer vermogen de crisis gaan betalen. Daarmee bereik je alleen maar dat mensen naar België, Dubai en Zwitserland gaan vluchten', denkt de BVNL-leider.

Lees ook | Nauwelijks herverdeling inkomens via belastingen

'Slaat nergens op'

Van Haga ziet al helemaal niks in het verhogen van de belastingtarieven binnen box 2, waarbij ondernemers belasting betalen over het rendement van de aandelen die zij bijvoorbeeld bezitten van hun eigen bedrijf. 'Daar betaal je al meer dan 25 procent vennootschapsbelasting over (26,9 procent is het daadwerkelijk, red.). Het CPB vindt dat heel weinig, maar als iemand dat geld uitkeert, moet je er nogmaals dividendbelasting over betalen. En dat allemaal samen is ongeveer evenveel als het hoogste tarief in box 1. Het slaat werkelijk helemaal nergens op', aldus Van Haga.

Lees ook | Tweede Kamer zoekt belastingmiljarden voor aanpak vermogenskloof

Lees ook | Kamer ziet vervanging spaartaks niet helder voor zich


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen