Politiek30 mrt '22 16:16

Kremlin ziet geen doorbraak in gesprekken met Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het Kremlin heeft hoopvolle verwachtingen over de onderhandelingen met Oekraïne de grond ingeboord. 'We kunnen niet stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was', zei woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin.

Volgens Peskov is er nog veel werk te doen. Hij merkte wel op dat Moskou het positief vindt dat Kiev zijn eisen op schrift heeft gesteld.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin
Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin (ANP / Associated Press)

Delegaties van zowel Oekraïne als Rusland waren dinsdag nog positief over de uitkomst van de onderhandelingen in Istanbul. Oekraïne deed onder meer voorstellen over toekomstige neutraliteit als grote landen via de VN-Veiligheidsraad veiligheidsgaranties aan het land bieden, zoals een NAVO-lidmaatschap. Moskou beloofde na het overleg de militaire operaties rond de hoofdstad Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch te reduceren als gebaar van goede wil voor verdere onderhandelingen.

Lees ook | Onderhandelingen Rusland-Oekraïne stemmen optimistisch

Optimistische indruk

De Oekraïense hoofdonderhandelaar Michailo Podoljak staat er positiever in. Ik heb een optimistische indruk van de onderhandelingsronde in Istanbul.' Hij bevestigde woensdag dat eventuele afspraken over neutraliteit in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Dan moeten de Russische troepen zich wel hebben teruggetrokken tot waar ze voor de invasie waren.

In Kiev was het afgelopen nacht weliswaar relatief rustig, maar in Tsjernihiv en omgeving regende het volgens de regionale gouverneur bombardementen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen