Politiek1 apr '22 15:40

Friese overheden trekken keutel in: gaan contract met Gazprom niet opzeggen

Auteur: BNR Webredactie

Friese gemeenten en de provincie Friesland gaan toch niet hun contract met de Russische gasleverancier Gazprom opzeggen. De overheden zeggen dat het opzeggen van het gascontract 'te veel nadelen en onzekerheden' opleveren en het zou daarom niet verantwoord zijn.

Begin maart, net nadat Rusland Oekraïne binnenviel, lieten de Friese overheden nog weten dat ze van plan waren om hun contracten met Russische gasbedrijf te beëindigen, omdat ze niets te maken wilden hebben met gas uit Rusland. De coöperatie waarin de Friese overheden zich hebben verenigd, OVEF, had onderzocht dat er juridische beginselen waren om de contracten te beëindigen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Schadevergoeding

Het besluit om voorlopig het contract met Gazprom te handhaven, werd niet van harte genomen, schrijft de Coöperatie Openbare Verlichting en Energie Fryslân (OVEF) in een verklaring. Een voortijdige beëindiging van het contract zou Rusland echter financieel voordeel opleveren. Tot deze conclusie kwamen andere gemeenten en waterschappen ook. Mogelijk moet een schadevergoeding betaald worden bij een ontbinding van het contract. Ook zou Gazprom het gas voor de huidige hogere gasprijzen door kunnen verkopen aan een andere klant.

Duurzaam gas

De Friese overheden zoeken wel verder naar mogelijkheden om zelf gas te gaan leveren in de toekomst. Zo ontwikkelt de regio verschillende opties voor duurzaam gas. De bestuurders willen dat klimaatminister Rob Jetten de aanbestedingsregels versoepelt, zodat lokale coöperaties mogelijk bij de volgende procedure gas kunnen aanbieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen