Politiek31 mrt '22 18:03

Minister Hoekstra wekt ergernis Kamer in debat Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense president Zelenski sprak vandaag de Tweede Kamer toe. Een historische speech waarin hij onder andere vroeg om de handel met Rusland volledig te stoppen en meer wapens aan Oekraïne te leveren. Aansluitend ging de Tweede Kamer over de speech in debat, waarbij er in de Kamer grote ergernis was over de houding van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Hoekstra kreeg daarin een groot aantal vragen over de uitvoering van de sancties tegen Russen naar aanleiding van de invasie in Oekraïne. Partijen in de Kamer maken zich zorgen en willen dat er tempo wordt gemaakt. Ze vroegen daarom om meer en concretere informatie.

‘Het gaat dan bijvoorbeeld over het bevriezen van tegoeden, vastgoed en boten van Russische oligarchen hier in Nederland. De angst is dat de Russen kapitaal wegsluizen, dus de Kamer vindt dat er nu iets moet gebeuren’, zegt parlementair verslaggever Leendert Beekman.

Lees ook | Zelenski roept in Tweede Kamer op tot handelsembargo Rusland

'Kamer was het zat'

In de beantwoording verwees Hoekstra herhaaldelijk naar andere ministeries die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de concrete invulling van het beleid. ‘Dat was de Kamer op een gegeven moment zat’, stelt Beekman.

‘Het debat stond al lang op de agenda, dus Hoekstra had zich veel beter kunnen laten informeren door zijn collega-ministers’, vervolgt Beekman. ‘In plaats daarvan zei hij: ‘ik kom volgende week met een brief. Daarna kunt u in de verschillende commissies met de minister of een staatssecretaris hier verder over praten’. Daar nam de Kamer vandaag echt geen genoegen mee.’

'Hoekstra moet de lead nemen'

Het beeld dat de Kamerleden nu hebben is dat de ministers langs elkaar heen werken, zo stelt Beekman. ‘Ze eisen van Hoekstra dat hij de lead pakt. Hij moet precies weten wat er gaande is op dit dossier. En hij moet in de gaten houden of die sancties daadwerkelijk nageleefd worden.’

Het debat over de sancties tegen Rusland wordt donderdagavond hervat.

Volg het laatste nieuws rondom Oekraïne via ons liveblog

Gerelateerde artikelen