Politiek1 apr '22 16:37

Nationaal coördinator 'met gewicht' moet sancties Rusland aanjagen

Auteur: BNR Webredactie

Een nationale coördinator 'met gewicht' gaat de sancties die er tegen Rusland zijn aanjagen. Die persoon moet de regie pakken bij de uitvoering van de sancties. Dat liet Buitenlandminister Wopke Hoekstra weten na de ministerraad van vrijdag. De minister kwam een dag eerder zwaar onder vuur te liggen in de Tweede Kamer over de trage realisering van de sancties.

Maandag hoopt Hoekstra bekend te kunnen maken wie degene moet zijn om de regie te nemen. Volgens Hoekstra moet de coördinator zorgen voor afstemming tussen de departementen. Hij kan ze 'aanspreken en aanjagen'. Bij veel strafmaatregelen zijn meerdere ministeries betrokken. Het ongekende sanctiepakket tegen de Russen vanwege de inval in Oekraïne is voor veel ministeries 'onontgonnen terrein', aldus de bewindsman. De naam van de coördinator wordt maandag bekend, Hoekstra heeft wel al iemand in beeld, zegt hij.

Lees ook | Minister Hoekstra wekt ergernis Kamer in debat Oekraïne

Zowel coalitie- als oppositiepartijen ergerden zich donderdag flink aan de aanpak van het kabinet. Volgens de Kamer duurt het allemaal veel te lang voordat de sancties zijn ingevoerd. Ze vrezen dat Russische oligarchen hierdoor alle tijd krijgen om hun bezittingen weg te sluizen. Hoekstra moest ook toegeven dat het nog niet allemaal goed verliep.

Half miljard aan bezittingen bevroren

Volgens hem is er al wel veel gebeurd. Het kabinet heeft al meer dan een half miljard euro aan bezittingen bevroren en vastgoed van Russen op de sanctielijst mag niet meer verhandeld worden. Maar er zijn nog steeds problemen met de uitwisseling van gegevens van uitvoeringsorganisaties zoals Kamer van Koophandel en Kadaster. Daarin zijn vrijdag opnieuw stappen gezet om dat te verbeteren, aldus Hoekstra.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen