Dinsdag komt daarom een onderzoeksteam van Deloitte naar de Tweede Kamer om de stand van zaken van hun onderzoek te delen met de Kamerleden. Daarbij moet blijken hoe de deal met Relief Goods Alliance tot stand is gekomen en welke rol De Jonge daarin had. De Volkskrant berichtte dat door de druk die Van Lienden via Twitter op het ministerie van De Jonge uitvoerde, een adviseur de opdracht kreeg van De Jonge om contact op te nemen met Van Lienden. De Jonge ontkende eerder dat hij te maken had met de deal. 'Het onderzoek zelf is nog niet af, dus ik verwacht nog geen feitenrelaas op tafel, maar de Kamer hoopt daar wel op', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

De Jonge toch aanwezig bij debat
De PvdA dreigt nu met een motie van wantrouwen, omdat ze de woorden van De Jonge niet geloven. Die motie van wantrouwen zou donderdag moeten volgen, tijdens het debat dat volgt op de uitleg van Deloitte. Daarbij zou De Jonge zelf niet aanwezig zijn. 'De oppositie wil dat De Jonge zelf komt en uitlegt wat zijn rol is in het verhaal. Ik ben benieuwd of de coalitie daarin meegaat, want die willen de minister ook wel beschermen, omdat hij nu minister van Wonen is. Ik denk dat er wel middelen zijn om hem naar de Kamer te halen, maar dan moet de coalitie daarin meegaan', volgens Van Leeuwen. De Jonge heeft nu getwitterd wél aanwezig te zijn bij het debat donderdag.
Zojuist heb ik de Kamervoorzitter laten weten dat ik graag bereid ben om deel te nemen aan het debat van donderdag. Hoewel dat staatsrechtelijk ongebruikelijk is, hecht ik er aan om de vragen die zijn opgekomen zelf te beantwoorden en de context te kunnen toelichten.
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) April 5, 2022
Lees ook | 'De Jonge werkte mee aan mondkapjesdeal, vraag is nog in welke hoedanigheid'
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft niet de verwachting dat Deloitte meer kennis heeft over de mogelijke betrokkenheid van De Jonge bij de deal. 'Zij zijn een accountantskantoor en zullen naar de hele financiële gang van zaken hebben gekeken', zegt zij.
Geheime mails?
Ook hangen er nog meer donkere wolken boven De Jonge. Een aantal Kamerfracties vermoedt dat minister Hugo de Jonge, toen hij nog minister van Volksgezondheid was, een privé-account heeft gebruikt bij de omstreden mondkapjesdeal. De drie fracties willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering hierover. Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Lees ook | De Jonge: 'Suggesties Volkskrant over mondkapjesdeal kloppen niet'
Icloud-mail
Fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben maandag minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. 'Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een icloud e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de Wob over de aanpak van de corona-aanpak?', zo willen de drie fracties weten.
De fracties willen er daarnaast zeker van zijn dat berichten via het icloud-e-mailadres van De Jonge 'veilig en volledig' worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor Wob-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid.
PvdA'er Kuiken vroeg vorige week al om De Jonge naar de Kamer te halen om tekst en uitleg te geven over de totstandkoming van de deal met Van Lienden. Toen werd die oproep geblokkeerd door de coalitie. Maar door het nieuws dat De Jonge zijn privémail heeft gebruikt, wil Kuiken opnieuw De Jonge naar de Kamer halen. 'Hij is nog steeds minister en moet nog steeds deals sluiten, ook voor zijn nieuwe ministerie. Hij heeft zichzelf verantwoordelijk geuit toen het rapport over het coronabeleid uitkwam en liet ook journalisten naar zijn ministerie komen toen de Volkskrant met het nieuws van zijn betrokkenheid kwam', merkt Kuiken op. 'Ik heb geen zin in het soort spelletjes dat de nieuwe Volksgezondheidsminister verwijst naar het geheugen van De Jonge.'
120 miljoen euro
Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel hadden tijdens het begin van de coronacrisis een stichting opgezet om zo mondkapjes naar Nederland te kunnen importeren, omdat ze destijd hoog nodig waren voor de zorg. Ook de overheid was op zoek naar mondkapjes en Van Lienden wist in die behoefte te voorzien. Terwijl Van Lienden in het openbaar altijd aangaf het voor niks te doen, bleek achteraf juist dat de ondernemer persoonlijk 9 miljoen euro overhield aan de deal met de overheid ter waarde van 120 miljoen euro. Zijn compagnons verdeelden de rest van de winst.