Politiek6 apr '22 10:44

De Jonge gaat zichzelf verdedigen in Kamer: 'Het is staatsrechtelijk wat vreemd'

Auteur: BNR Webredactie

De positie van Hugo de Jonge hangt aan een zijden draadje, nu de minister zelf naar de Kamer komt om de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden te verdedigen. Of de coalitie van de ex-minister van Volksgezondheid nog overeind blijft, is nog maar de vraag.

Ex-Coronaminister Hugo de Jonge.
Ex-Coronaminister Hugo de Jonge. (Peter Hilz )

'Het is goed dat dit debat gevoerd wordt en ook zo snel al', zegt D66-fractieleider Jan Paternotte. 'Hugo de Jonge heeft zelf aangegeven naar de Kamer te willen komen om de vragen zelf te beantwoorden. Dat lijkt me ook nodig.' Volgens Paternotte is het belangrijk dat de vragen direct aan minister de Jonge gesteld kunnen worden. En dat zowel oppositiepartijen als ook coalitiepartijen hem kunnen bevragen.

Luister ook | Deloitte bezoekt Kamer met stand van zaken inzake mondkapjesdeal

Debat met de Jonge 'staatsrechtelijk vreemd'

Een debat waarbij één minister zo direct vragen gesteld wordt, komt maar weinig voor. 'Het is staatsrechtelijk wat vreemd om zo'n debat te voeren. Maar Hugo de Jonge berichtte me vanochtend en hij wil zich echt graag gaan verdedigen in de Kamer,' vertelt premier Mark Rutte. 'Het is aan hem en ik respecteer zijn keuze.'

Luister ook | Van Raak: 'De vertrouwenskwestie ligt op tafel'

Naast het feit dat De Jonge betrokken is geweest bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden, is ook gebleken dat de ex-coronaminister tijdens zijn ambtstermijn contact heeft gehad via zijn privémail, terwijl dit tegen de regels in was. 'Er zijn afspraken gemaakt over hoe je veilig communiceert. Daar hebben we richtlijnen en aanbevelingen voor. Die dien je op te volgen, en dus dien je gebruik te maken van je zakelijke account', zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. 'Maar ik wil eerst graag antwoorden op mijn vragen voordat ik een oordeel vel.'

Partijen hebben veel vragen

D66-fractieleider Paternotte zit met veel vragen. 'Hoe kan het dat deze mondkapjes aangekocht zijn, toen zijn afgekeurd en achter slot en grendel zijn verdwenen? Hoe kan het dat dit onrechtmatig is gegaan?' Maar de rol van de minister De Jonge is volgens Paternotte ook een heel belangrijk vraagstuk, samen met wat we van deze situatie kunnen leren. Het is volgens hem nu vooral belangrijk dat de Kamer dit in rust kan bespreken en zo goed tot antwoorden kan komen.

Luister ook | Motie van wantrouwen dreigt voor de Jonge om mondkapjesgate


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen