Politiek7 apr '22 06:39Aangepast op 7 apr '22 08:26

De Jonge wacht zwaar debat over mondkapjesdeal met Van Lienden

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Minister Hugo de Jonge moet vandaag in de Tweede Kamer uitleg geven over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Hij zei steeds zich er niet mee te hebben bemoeid, maar dat blijkt toch anders te liggen.

Uit vrijgegeven stukken blijkt dat De Jonge als minister van Volksgezondheid in het vorige kabinet zich wel degelijk met de kwestie heeft bemoeid. De Jonge vindt nu dat hij de Kamer hierover eerder had moeten informeren. Hij 'betreurt' de gang van zaken.

(ANP / Sem van der Wal)

Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen zal De Jonge vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer 'de vertrouwensvraag' krijgen. 'Heeft hij gelogen over de deal met Van Lienden? En de Kamer verkeerd geïnformeerd? Dat zou natuurlijk wel een politieke doodzonde zijn.'

Van Leeuwen vervolgt: 'Een groot deel van de oppositie vindt dat hij heeft gelogen en zich heeft bemoeid met de mondkapjesdeal. Hij had het eerder moeten vertellen. Het wordt vandaag dus heel spannend. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of De Jonge zijn koffers moet gaan pakken.'

Lees ook | De Jonge gaat zichzelf verdedigen in Kamer

Mondkapjes

Aan het begin van de coronacrisis waren zaken als mondkapjes zeer schaars. Sywert van Lienden zei ze zonder winstoogmerk te willen leveren. Achteraf werd duidelijk dat Van Lienden en zijn beide zakenpartners miljoenen verdienden aan de deal met het ministerie van De Jonge.

Partijen als PVV en de Groep-Van Haga hebben al laten weten niet verder te willen met De Jonge. Maar ook andere oppositiepartijen waren de afgelopen tijd kritisch over De Jonge. De coalitiepartijen wilden nog niet reageren op de vrijgegeven stukken. Zij wachten het debat af.

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) publiceerde woensdag een grote hoeveelheid documenten over de zaak. Een deel van de oppositie is ook ontevreden over de vrijgegeven stukken. Ze vinden onder meer dat het te lang heeft geduurd en dat te veel pagina's zijn zwartgelakt.

Lees ook | Ook burgemeester Halsema gebruikt privémail voor officiële communicatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen