Politiek6 apr '22 17:06Aangepast op 6 apr '22 18:34

Ook burgemeester Halsema gebruikte privémail voor officiële communicatie

Auteur: Eric van den Berg

Femke Halsema gebruikte de afgelopen jaren haar privémail voor zaken die te maken hadden met haar werk als burgemeester van Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder desgevraagd aan BNR.

Volgens de woordvoerder gebeurde dit omdat de burgemeester meerdere accounts in één mailapplicatie had staan en deze door de war haalde. Sinds 2022 kan dit niet meer: de burgemeester verwijderde toen de privé-accounts van haar telefoon en iPad om dit soort vergissingen te voorkomen. Hoeveel mails daarvoor per abuis vanuit een verkeerde account werden verstuurd is onbekend. Volgens de woordvoerder gebeurde dit slechts incidenteel.

(ANP / ANP)

Lees ook | Motie van wantrouwen dreigt voor De Jonge om mondkapjesgate

Hugo de Jonge gebruikte ook privémail

Privécommunicatie door bestuurders ligt onder een vergrootglas sinds het ministerie van VWS eerder deze week bevestigde dat toenmalig coronaminister Hugo de Jonge zijn privémail gebruikte om gevoelige informatie over het coronabeleid uit te wisselen. Dit deed hij vanuit een iCloud-emailadres. Volgens ambtenaren van zijn toenmalig ministerie was het niet uit te sluiten dat hierbij informatie verloren was gegaan. Dit zou betekenen dat die buiten zicht bleef wanneer burgers een beroep deden op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). De woordvoerder van Halsema meldt echter dat er 'geen reden is om aan te nemen' dat dit met mailtjes van de burgemeester is gebeurd.

Lees ook | Cyberbeveiliging bij veel gemeente gemeenten niet op orde

Niet strafbaar, wel streng afgeraden

Juridisch valt communicatie door bestuurders over beleid altijd onder de Wob, zegt advocaat Cornelis van der Sluis, die gespecialiseerd is in de wet. Het gebruik van privémail voor officiële communicatie is ook toegestaan, alhoewel meeste overheidsorganisaties, waaronder ook de Gemeente Amsterdam, dit ten strengste afraden omdat mails hierdoor buiten het zicht van Wob-aanvragen kunnen vallen en de beveiliging van privémail slechter kan zijn.

BNR deed navraag naar de privémails van de burgemeester naar aanleiding van berichtgeving in de Telegramgroep Klokkenluiders voor Vrijheid'. Vrijwilligers uit de groep (86.000 abonnees) spitten Wob-verzoeken door op gevoeligheden. Het gebruik van een iCloud-account door Hugo de Jonge werd hier ook al gesignaleerd voordat de Volkskrant erover publiceerde. De teneur in de groep is zeer wantrouwig tegenover het coronabeleid en ‘mainstream media’.

Lees ook | Kamp had staatsgeheime informatie in privémail


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen