Politiek6 apr '22 18:54

Draait Orban verder naar Poetin?: 'bereid om Poetin in roebels te betalen voor gas'

Auteur: BNR Webredactie

Hongarije betaalt Rusland met roebels voor gas als de Russische president Vladimir Poetin dat wil. Premier Viktor Orban zei dat woensdag kort nadat hij Poetin had gesproken. De betaling in roebels is een heikele kwestie, omdat Hongarije daarmee sancties tegen Rusland zou schenden.

Rusland wil dat er in roebels wordt betaald en niet in dollars, om de waarde van de roebel op te drijven. 'Duitsland, maar ook andere landen hebben duidelijk aangegeven dat ze niet in roebels willen betalen. Zij zeggen dat anders de economie van Rusland opgekrikt wordt', vertelt Hongarije-correspondent Stefan Bos.

(ANP / AFP)

Vredesgesprekken

'Wat opviel is dat Orban Poetin ook heeft uitgenodigd voor vredesgesprekken in Hongarije. Die wil hij organiseren met de Oekraïense president Zelenski, de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz', gaat Bos verder. Ook eiste Orban een 'onmiddellijke' staakt-het-vuren in Oekraïne van Poetin. 'Orban zei wel dat Poetin dan eerst voorwaarden wil, maar daar wil Orban zich niet mee bemoeien.'

'Hongaarse belangen'

Orban doet de uitspraken vlak na zijn verkiezingsoverwinning, waardoor hij nog langer de macht krijgt over Hongarije. 'Critici zien hierin dat hij weer verder richting het oosten draait. Orban zelf benadrukt ook dat hij 200.000 vluchtelingen uit Oekraïne huisvest, waardoor Hongarije ook in problemen kan komen. 'Ik heb ook te denken aan de Hongaarse belangen', zei Orban. Hongarije is enorm afhankelijk van Russische energie. Hij wil de tarieven ook het laagst houden van de hele Europese Unie, dat speelt ook een rol', volgens de correspondent in Hongarije.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen